Detaljplanen för Plåtslagaren 19 har funnits i över tio år.

Men utan en hyresgäst i butikslokaler på första våningen fanns inte en chans att bygga.

Först med diskussionerna med H&M som inleddes förra året började det röra på sig. Hyresbostäder Falköping köpte loss marken och kunde börja planera för en ny byggnad.

90 miljoner

För Hyresbostäder är projektet värt ungefär 90 miljoner kronor. Då ingår bland annat byggnation, tomtköp, markarbeten, konsultkostnader och kostnader för planering.

På torsdagen togs det första spadtaget. Huset ska rymma 2 500 kvadratmeter butikslokal, där 2 000 är vikt för H&M, och 1 750 kvadratmeter bostadsyta fördelat på 24 lägenheter.

Centerpartisten Ulf Eriksson, ordförande i Hyresbostäder Falköping, Markus Brink, vd för byggentreprenören Erlandssons Bygg och Mikael Nykvist, ansvarig för byggföretagets verksamhet i Skaraborg, höll i varsitt skaft.

Annons

Erlandssons bygg AB är Göteborgsbaserat. Företaget har just slutfört ombyggnaden av äldreboendet i Floby, och en tillbyggnad med en ny fastbränslepanna på värmeverket i Skövde.

— Vi ser Skaraborg som ett strategiskt område. Det är viktigt att finnas på lokala marknader. Vi kommer att synas allt mer här, säger vd Markus Brink.

I början kommer fyra personer att vara sysselsatta på bygget. Som mest ser Mikael Nykvist att 25 personer kommer att jobba där, inklusive underleverantörer.

Den 28 augusti nästa år kommer H&M att får tillträde till butiken. Efter en dryg månad för färdigställande planeras öppning den 1 oktober.

I det läget kommer inte lägenheterna att vara inflyttningsklara, det kommer att återstå arbeten med att göra bostäderna, som får en innergård en trappa upp, färdiga.

Anders Johansson tror det finns efterfrågan:

En ny nivå

— Det nya huset i kvarteret Midgård fick Falköping att börja vänja sig vid en hyresnivå i nybyggnation. Först fanns en tveksamhet, nu hyrs lägenheterna ut direkt när de blir lediga.

När första spadtaget togs samlads både politiker, anställda och nyfiken allmänhet på området. En av dem som dök upp var Lars Jorméus, som startade företaget Jorméus Bygg på 1950-talet och som medverkat i mängder av byggnationer i Falköping genom åren, bland annat Rådmannen på andra sidan Köttorget.

— Djärvt och fullkomligt rätt av bostadsbolaget att satsa här. Det är utmärkt för dem som vill bo centralt nära torget, tyckte han.

H&M