Det var ett på förhand öppet 50:e Stochampionat på Axevalla, där Dibaba med Örjan Kihlström var något favoritspelad – trots ett inte helt optimalt utgångsläge från spår elva.

Björn Goops Mellby Free tog ledningen efter starten, men fick se sig passerad av Vamp Kronos efter halvvarvet. Dibaba tog sig framåt i fältet, men galopperade. Så gjorde också flera andra hästar, som exempelvis Hevin Boko.

Det kom att innebära att upploppsstriden skulle stå mellan Mellby Free och Vamp Kronos. Björn Goops Mellby Free var starkast på utsidan, och Goop tog därmed sin tredje Stochampionatsseger.

TV/BILDEXTRA: Beridna högvakten och bilar på banan när Stochampionatet invigdes

– Det är klart att man blir extra stolt när man lägger så mycket jobb på det, hela vägen, och det bär frukt på det sättet. Jag är jättestolt, sade han i vinnarintervjun efteråt.

Speciella känslor för Goop, som den här gången tog sin första Stochampionatsseger med en egentränad häst. Och Färjestadskusken har en särskild relation till Axevalla

– Det känns lite som ena andra hemmabana. Lite som att komma hem, för jag har varit här mycket i alla år. Jag tog min första seger här, min första stora seger här (Stochampionatet 1997). Det är klart det känns bra att vara här.

Annons

Även fyrfaldiga Stochampionatssegraren, pappa Olle, var glad över segern.

– Jag är faktiskt riktigt rörd, det är helt enormt. Det var en enorm prestation tycker jag, sade han i vinnarcirkeln efter loppet.

LÄS OCKSÅ: Travlegendarerna samlades för 50:e Stochampionatet