Det har blivit en riktig långkörare. I år var det 24:e gången i ordningen som Lions Club Tidaholm genomförde anksimmet.

Att det vuxit ut till en populär tradition råder det inga som helst tvivel om. Lagom till start flockades tidaholmarna längs vattnet vid Grafiska Verkstaden för att se när de 2 000 ankorna släpptes ner i Tidan.

"Trodde på rekord"

Annons

Många följde sedan ankornas resa bort mot Turbinhusön. Till en början gick det riktigt fort, men i höjd med Klappebryggan slog man av på takten.

— Det gick väldigt snabbt i början. Då trodde vi på rekordtid. Men in mot Turbinhusön bromsades ankorna upp av motvinden, konstaterar Börje Hallin från Lions.

Upploppet blev en segdragen historia. Ett tag såg det nästan ut som att en vilsen Coca Cola-burk skulle glida först in i mål, men istället blev det något utav en spurtstrid mellan två av ankorna.

Nästan 27 minuter

Vinnartiden skrevs till 26:55 och det var ankan med nummer 1427 på ryggen, tillhörande Mona Johansson, som var först in i målfållan.

När majoriteten av ankorna glidit i mål delade Lions ut priser till de vars anka varit en av de 16 snabbaste. Dessvärre var ganska få på plats för att ta emot sina priser.

Börje Hallin kunde ändå summera ett mycket lyckats anksim.

— Fullt med folk och vackert väder. Då är det kul att vara arrangör.