Inspektörer från Miljösamverkan Östra Skaraborg (MÖS) kontrollerar bland annat livsmedel i butiker och restauranger i de fem kommunerna Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg.

Från och med första juni till och med den sjätte augusti har 84 livsmedelskontroller genomförts i kommunerna, berättar förbundschefen Pelle Holmström.

– De har resulterat i 14 anmärkningar och det handlar om allt från rengöring till maskiner som behöver bytas ut, säger han.

Förbundschefen uppger också att det är så det brukar se ut.

– Resultatet under den här perioden skiljer sig inte från det normala och det visar att de kontrollerade företagen kunnat hantera situationen som uppstått, tillägger han.

Det vi traditionellt kallar rötmånaden börjar i slutet av juli. Men enligt Livsmedelsverket är det egentligen hur varmt och fuktigt det är som avgör saken och i sommar, menar man, kan man säga att rötmånaden pågått i månader.

– Se till att hålla varm mat varm och kall mat kall. Och våga lita på dina sinnen. Titta, lukta och smaka på maten så att du inte slänger mat i onödan, uppger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket, på myndighetens webbplats.

Det är också hit som MÖS förbundschef Pelle Holmström rekommenderar dig som vill ha ytterligare tips om det varma vädret håller i sig.

Och här står det:

Ha kylväska med dig till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.

Annons

Håll lagom temperatur (+4 grader) i kylskåpet.

Hanterar du rått kött eller kyckling - tvätta händerna.

Tvätta också händerna innan du lagar eller äter mat.