Det varma och torra vädret har gjort det svårt för landets lantbrukare. Skördeläget är tufft och det är brist på foder.

– En del djur går att utfodra med halm, sen kan man "snålfodra", som jag kallar det, säger Lennart Bogren.

I Skaraborg är läget bättre än andra delar av landet. Bristen på foder ligger på mellan tio och femton procent lägre än ett normalt år medan andra delar av landet kan komma att ligga på mellan 20 och 25 procent. Detta har sammanfattats av bland annat Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och Länsstyrelsen.

Det är även farligt med alla maskiner i marken, en gnista kan fatta eld och förstöra allt, konstaterar Lennart Bogren.

Många som inte har tillräckligt med foder, tvingas slakta djuren i förtid vilket leder till långa köer på slakterierna.

– Slaktkön är två månader längre än normalt, de står en massa djur i kön, säger han.

I och med att torkan har satt in och det redan i höstas var blött har det inte blivit några stora arealer med höstsådd och det arealer som finns har klarat sig, förklarar Lennart Bogren.

– Får vi 50 procent på det som är sått så är det bra, säger han.

Lennart Bogren menar på att var och en ska ta en titt på sin egna situation och det är viktigt att alla hjälps åt.

– Det är viktigt att var och en tittar på sin egna strategi, man ska be om hjälp, erbjuda hjälp och kommunicera med varandra. Det är positivt att lösa problem ihop.

Annons

Stödpengar från EU

En annan åtgärd är EU:s stödpengar till lantbrukarna. Detta är ett stöd som EU ger till lantbrukare istället för att ta ut priset på produktionen. Alla lantbrukare kan söka EU:s stödpengar.

– En del av lantbrukarna har ännu inte fått sina pengar för åren 2016 och 2017 så det hoppas vi löser sig nu. Förhoppningsvis kommer även de pengar som är sedda för 2018 att komma i ett tidigare skede så att man kan köpa till sig foder, säger Lennart Bogren.

Vädret håller i sig

Enligt SMHI kommer det rådande vädret att hålla i sig veckan ut. På lördag kan det komma lättare regnskurar, mellan fem och tio millimeter regn men högtrycket ser ut att stå i sig och det torra och soliga vädret fortsätter.