Christian Kraft, ledare för Dala KM utanför Falköping åkte på Jamboree17 tillsammans med två av sina scouter. Eftersom de var så få föreslog en annan ledare i kåren att de kunde åka med Väring scoutkår från Skövde. Själv kände han inte kårens deltagare eller ledare sedan innan, men en vecka på läger har gjort att de redan nu börjar planera för framtida läger tillsammans.

FAKTA: Jamboree17

+ Äger rum på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

+ Har över 11 000 deltagare och är..

FAKTA: Jamboree17

+ Äger rum på Rinkabyfältet utanför Kristianstad.

+ Har över 11 000 deltagare och är Scouternas största sommarläger.

+ Det är ett svenskt läger, men det har också kommit deltagare från cirka 30 länder, tio procent av deltagarna.

+ 10 000 bor på plats.

+ 1 000 kommer på dagsaktiviteter och provar på scouting för första gången.

+ Området är 1,4x1,6 kvadratkilometer.

+ Programaktiviteterna är anpassade för deltagare i åldrarna 10 till 25 år, men det finns även yngre på plats, samt äldre ledare och funktionärer.

+ Deltagarna gör stora och små programutmaningar som kretsar kring jamboreens värdeord öppenhet, medskapande och stärkt självkänsla.

+ Andra exempel på aktiviteter är att programmaterialet Free being me som handlar om att stärka självkänsla och ta bort fokus från utseende, danceoke, åka och bada i havet, bygga en stad i miniatyr, hoppa hoppborg och åka hemmagjord karusell.

+ De flesta lägerdeltagarna bor i byar där de sover i tält och lagar sin egen mat.

+ Drygt 2000 kg pasta, 1100 kg köttfärs och 550 kg ris går det åt under en typisk middag på Rinkabyfältet. Varje dag går det åt 6000 kg mjölkprodukter.

— Vi brukar inte åka på sommarläger. Vi brukar åka på ett läger vid Kristihimmelfärd och då är det lite kallare än vad det är nu. Det är spännande att se vad man gör här, hur kreativa folk är när de bygger sina lägerplatser. Vi får inspiration för saker som vi kan göra och bygga hemma, säger Christian Kraft.

Annons

Strax innan det är dags för lunch börjar deltagarna komma tillbaka till byn. Siktet går mot den egenbyggda hängmatteställningen med plats för fyra hängmattor. John Engström, 15 år, från Dala KM ligger redan i en av hängmattorna. På frågan om vad som varit roligast på lägret svarar han:

— Att det var party igår.

När programpassen för dagen är slut betyder det inte att deltagarna är sysslolösa. Det finns så kallade hubbar för varje åldersgrupp där de kan hänga, fika, spela spel och träffa nya vänner. Och på onsdagen var det party för deltagarna mellan 13 och 15 år.

Hedvig Mehrén har varit ledare i Leksand ett tag men ska börja i Väring scoutkår snart. Hon har med sig två scouter från just Leksand, som deltagit tillsammans med Väring scoutkår.

Det har varit ett tema på lägret, Free being me, där scouterna har pratat mycket om hur man är en bra kompis och att man duger, att man är perfekt som man är.

Runtom på lägret har deltagarna själva satt upp inspirerande skyltar om att man är fin som man är och på kvällarna går de på eget initiativ runt och uppmuntrar varandra. Sofia Andersson, 12 år, Edith Ericsson, 11 år, Elin Johnsson, 13 år och Edwin Willersjö, 11 år från Väring scoutkår tycker att det är bland det roligaste på lägret.