Relaterat: Repris: Se vår valvaka i Skaraborg – superrysare mellan blocken

Klockan 19.00 den 9 september startade Hall Medias valvaka för Skaraborg. Därpå följde nära fem och en halv timmes livesänd bevakning av valet i kommunerna och regionerna.

– Inför valet kände vi att vi ville ge både snabb uppdatering om läget och en bra upplevelse med intressanta intervjuer och bra innehåll och då är livesändning det bästa sättet att erbjuda det, säger Patricia Svensson.

Bevakade 24 kommuner

Skaraborgs-vakan följde landstingsvalet i Region Västra Götaland samt kommunvalet i de kommuner som bevakas av Skövde Nyheter, Västgöta-Bladet, Skaraborgs Läns Tidning eller Falköpings Tidning. Samtidigt sände Hall Medias tidningar i Småland en tv-valvaka för sitt område, totalt bevakade Hall Media därmed 24 kommuner och 3 regioner i sina två livesändningar.

– Vi försökte göra sändningarna så lokala som möjligt samtidigt som vi följde resultatet på riksnivå, säger Patricia Svensson.

Annons

Bara SM-fest har lockat mer

Och många tittare lockades av sändningarna. Totalt har Hall Media registrerat över 10 000 startade strömmar, det betyder att det är så många gånger som sändningarna startades under valkvällen.

– Det är väldigt glädjande, en jätteframgång. Jag skäms inte för att säga att det är en succé, det tycker jag att det är, säger Patricia Svensson.

Sammantaget är de två valvakorna Hall Medias näst mest framgångsrika livesändningar hittills.

– Siffermässigt är det bara HV71:s firande av SM-guldet som kommer upp i högre nivåer, men det är inte så stor skillnad. Det är häftigt att lokala valvakor om politik lockar så mycket.

I Skaraborgsstudion, som befann sig på Skövde Nyheters redaktion, höll programledarna Anna Kuylenstierna och Olof Darius i trådarna framföra kameran, medan flera reportrar fanns på plats ute på lokala valvakor i kommunerna och andra reportrar gästade studion med analyser och bakgrundsinformation. Men även bakom kulisserna pågick ett febrilt arbete av många fler medarbetare som följde utvecklingen under kvällen, samt av två tv-team som skötte tekniken.

”Flöt på väldigt bra”

Trots att i stort sett vad som helst kan hända under en direktsändning så gick ingenting fel, uppger Patricia Svensson.

– Det är alltid nervigt att ge sig på så långa livesändningar. Vi körde ju två stycken parallellt i drygt fem timmar, men det flöt väldigt bra. Jag tycker det var väldigt häftigt att vi var många som bidrog till rapporteringen. Att vi hade journalister ute som rapporterade på lokala valvakor visar på vår styrka som lokala nyhetsförmedlare.

– Politikerna ställde upp väldigt fint och tog sig tid, någon politiker kom till och med till studion på uppstuds.

Så efter denna tv-succé är frågan om vi kan vänta oss en ny jättesändning om fyra år?

– Jag tror definitivt att det blir något liknande om fyra år, särskilt eftersom vi såg att publiken uppskattade det. Nu har vi några år på oss att fundera på det. Det var väldigt roligt att göra det här, säger Patricia Svensson.

Se del två av valvakan nedan.