Lördagen den 28 juli blev Christoffer Ehn draftad av Detroit Red Wings – i fjärde rundan och som nummer 106 totalt. Mindre än en vecka senare flög han från Göteborg, via Amsterdam, till Detroit. Väl framme i USA blev han upphämtad av personer från klubben som körde honom till Traverse City, en resa på fyra timmar med bil. Staden ligger vid Lake Michigan, har cirka 15 000 invånare och det är där Detroit brukar ladda upp inför en ny säsong samt samla sina talanger för en så kallad training camp.

44 spelare

Christoffer var en av totalt 44 spelare. 10-15 av dessa var draftade av Detroit, resten inbjudna från college- och juniorligan i Kanada. Med på samma plan från Europa fanns finländaren Julius Vähätalo, född -95.

– Vi visste inte om varandra, utan det var först när vi fick bagaget som vi förstod det. Han spelar med TPS Åbo i finska högstaligan.

Ytterligare två svenskar var med på lägret: jämngamla Axel Holmström, Skellefteå, och 20-årige Hampus Gustafsson, fostrad i Troja-Ljungby men numera på college i USA.

Fredag morgon, mindre än två dygn efter Christoffer landat, började campen.

– Först var det lite medicinska tester – EKG, blodprov och läkarundersökning. Jag fick ett papper utskrivet att jag är godkänd att spela i NHL.

Gjorde mål

Isträningarna var på förmiddagarna. Därutöver var det ett par lätta fyspass, mer i utbildningssyfte, och mycket tittande på video, på detaljer i spelet.

Under de fem dagarna spelades tre internmatcher.

- Kul att spela på liten rink där det går fort och händer lite mer.

Hur gick det för dig?

– Riktigt bra. Jag hade bra fart i benen, var påkopplad helt enkelt. Jag var orolig innan jag åkte över att jag inte skulle hänga med. Men jag fick göra mål i en av matcherna bland annat.

Vad fick du för intryck av klubben och organisationen?

– Att det är väldigt proffsigt uppbyggt. Mycket fokus på att man ska komma varje dag och vara lika bra. Lägga ned jobbet varje dag. Även när träningen är slut tränar man lite extra och försöker bli bättre. Även lära sig slappna av och ha kul vid sidan om.

– Vi spelade curling och hade matlagning. Vi skulle spela paintball också, men då var det för dåligt väder. Vi bodde precis vid vattnet så en del solade och badade.

Holmström

Medieintresset var stort för lägret.

– Fansen vill lära känna de nya talangerna. Efter träningarna kom det in ett 20-tal reportrar i omklädningsrummet. Jag snittade tre-fyra intervjuer om dagen. Jag fick till och med göra en tv-intervju. Engelskan blev bättre och bättre ju längre veckan gick, säger Christoffer.

Han berättar att tv-kanalen Fox Sports Detroit var där hela veckan och filmade.

– Märktes att svenska spelare är populära i Detroit. Axel Holmström fick svara på många frågor om han var släkt med Tomas Holmström. Men nej, det är de faktiskt inte trots att båda är från ungefär samma ställe och att Axel också hade tröja nummer 96.

Själv fick Christoffer nummer 92 på ryggen.

– Vi fick byxor, hjälm och handskar i Detroits färger. Och innan vi åkte hem fick vi varsin väska med pikéer, kepsar och träningsoveraller från klubben.

Nervöst möte

En av dagarna satt han i möte med Ken Holland, general manager. Med på mötet var också Kris Draper, förre Detroitspelaren som gjort över 1 000 NHL-matcher för klubben, samt tjecken Jiri Fischer, som höll i campen. Den sistnämnde var med när laget vann Stanley Cup 2002, men tre år senare fick han hjärtstillestånd under en match och tvingades avsluta sin karriär.

– Måste erkänna att jag var lite nervös när jag skulle in där för ett utvecklingssamtal. Som tur var pratade de mest medan jag satt och nickade.

Det här var tredje gången Christoffer var i USA. Förra året var han på ett hockeyläger i Los Angeles genom sin agent. Dessförinnan har han varit där en gång på semester.

Förra torsdagen återvände han till Sverige. Just nu är han hemma i Lidköping och umgås med familj och vänner. Måndagen den 28 juli går han på is med Frölunda, som han i fjol SHL-debuterade för.

I april var Christoffer med och spelade U-18 VM i Finland. Vid jul-nyår är det dags för junior-VM på klassisk hockeymark – i Toronto och Montreal. Christoffer fanns inte med i den senaste truppen som tagits ut och som ska åka till USA 3-8 augusti för en turnering. Däremot är sju andra 96:or uttagna.

Hur kommer kontakten vara med Detroit framöver?

– De har en spelarutvecklare som kommer komma till Sverige två-tre gånger och hälsa på och följa upp. Sedan blir det ett nytt läger nästa sommar och förhoppningsvis försöka slå sig in till den riktiga campen i september 2015. Det är nästa mål, säger Christoffer Ehn.