Händelsen utspelade sig vid Tidan natten till den 26 augusti.

En bil körde om bussen och när de kommit förbi avlossade en person i bilen flera skott.

– Jag kämpar för att folk inte ska behöva uppleva skjutningar och dödsskjutningar, och så händer det här, sa Bjälkö själv i en tidigare tidningsintervju.

De som satt i bussen fruktade för sina liv.

– Jag trodde att att vi skulle bli ihjälskjutna. Jag är så glad att jag inte hade min dotter med mig, sa Sara-Lena Bjälkö.

Den 24-åring som tidigare satt häktad för brottet har släppts. Detta samtidigt som en 30-åring nu blivit misstänkt för brottet.

Situationen var hotfull för de som utsattes, men det verkar som om det handlat om lösa skott.

– Vi undersöker fortfarande vad det var för vapen som användes. I de nya förhören har det framkommit vad som ska ha använts, men vi är inte helt klara med utredningen ännu, säger Jonnie Hägg till Mariestadstidningen.

Helena Trolläng, regional utredningsenhetschef för demokrati och hatgruppen i region Väst, konstaterade tidigt att händelsen utreddes som ett hatbrott. Även Säpo har varit inkopplade på fallet.

– Båda misstänkta gärningsmännen har berättat en samstämmig historia om vad som ska ha hänt. Jag förstår att de som satt i bussen blev rädda med tanke på vad allt som hänt kring SD-politiker. Däremot verkar de som skrämdes inte alls veta vilka som satt i bussen, säger Jonnie Hägg till Mariestadstidningen.

Annons

Ärendet utreds fortfarande som ett grovt olaga hot.

Läs Sara_lena Bjälkö (SD) berättar om skotten

Läs busskjutningen sticker ut

Läs utreds som hatbrott

Läs 24-åring häktades för brott

Läs anhölls för busskjutning

Hot