De senaste dagarnas snöfall har ställt till det i trafiken. Olyckor, avåkningar och tillbud har fyllt nyheterna och eventuellt kommer det mer snö i veckan.

Ulla-Britt Hagström, ordförande i Motormännen Skaraborg, är inte helt nöjd med hur det sett ut på vägarna.

– Nu kom ju vädret snabbt och hastigt och man kanske inte har den vanliga beredskapen. Men om jag ser från Motormännens och gångtrafikanternas sida, så var snöröjningen absolut inte tillräcklig. Det har skett för många olyckor.

Vad är det stora problemet? Ska vi inte klara lite snö i vinterlandet Sverige?

Annons

– Svårt att säga. Möjligheter och utrustning finns ju, men det hänger nog på att man inte har tillräcklig beredskap att snabbt vara ute på vägarna, säger Ulla-Britt.

Vad har bilisterna för ansvar?

– De måste rätta sig efter väglaget, det är ju jätteviktigt. Det är många som kör alldeles för fort och ligger för nära framförvarande fast det yr snö och är halt, säger Ulla-Britt Hagström.

Trafikverket sköter via kontrakterade väghållare snöröjningen på vägar utanför tätorterna. Man har en trafikledningscentral som är bemannad dygnet runt och som kontinuerligt följer utvecklingen och anpassar bevakningen till rådande vädersituation.

– Jag skulle vilja säga att vår beredskap är god, säger Lars Svensson, enhetschef vid Trafikverkets underhållsdistrikt väst.

Finns det något ni skulle kunna göra bättre?

– Vinterväghållning är ett svårt ämne, ett hantverk. Det finns alltid saker att lära sig. Därför tar vi alltid tacksamt emot synpunkter från intresseföreningar och trafikanter.

– Men det är också så att oberoende av vad vi gör så kommer det alltid att finnas tillfällen när det är halt och besvärligt vid vinterväglag. Därför vill jag uppmana alla trafikanter att själva hålla ett öga på hur vädret är och om det finns varningar för snö och besvärligt väder. Man ska också ta god tid på sig och ha rätt utrustning, säger Lars Svensson avslutningsvis.