Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga vuxna under 2012-2017. Det visar Dagens Samhälle som studerat siffror från SCB om ungas flyttvanor under de fem åren.

Fakta: Skaraborg, procent flyttade

Kommun Totalt

Skövde: 35

Skara: -3

Falköping: -3

Tidaholm: -7

Lidköping: -8

Vara: -10

Götene: -27

För..

Fakta: Skaraborg, procent flyttade

Kommun Totalt

Skövde: 35

Skara: -3

Falköping: -3

Tidaholm: -7

Lidköping: -8

Vara: -10

Götene: -27

Förändring i befolkningsantalet: 15–19-åringar 2012 jämfört med 20–24-åringar 2017. Källa: SCB.

Värst utflyttning av unga har Habo, Sorsele och Hammarö kommuner. Störst inflyttning av unga har Lund, Solna och Umeå.

Av kommunerna i Skaraborg är det bara Skövde som har en positiv inflyttning av unga (se tabell eller faktaruta) Götene ligger illa till med 27 procent av de unga som lämnade under de granskade fem åren.

I så många som 44 av de 290 granskade kommunerna i landet lämnade 25 procent eller mer kommunerna. Många flyttar visserligen tillbaka till hemkommunen efter studier eller några års arbete i annan stad. Ofta sker hemflytten när de fått barn.

LÄSER DU VIA APPEN: Se tabell över Skaraborg här

Men Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping varnar.

Annons

— För kommunerna kan det bli problem eftersom bara hälften i genomsnitt flyttar hem igen enligt vår forskning.

Jönköpings University följde upp alla som tagit ut en högskole- eller universitetsexamen år 2001 och det visade sig att ungefär hälften av alla som lämnat en mindre plats för att utbilda sig valde att flytta hem igen inom fem år efter examen.

Och varför flyttar då de yngre till större städer? Enligt Charlotta Mellander och Lisa Bjerke i De ungas flykt till staden är tillgång till högre utbildning viktigt, men detta kan ändå inte förklara alla flyttar i denna ålderskategori.

Snarare är det kombinationen av tillgång till högre utbildning, en stark arbetsmarknad och ett livsstilspaket som erbjuds i större städer som framstår som attraktivt för denna yngre generation, skriver forskarna i rapporten.

Avfolkningen påverkar även politiken. När politiken blir allt mer centraliserad till städer och utgår från att det ser likadant ut i landet som helhet, finns risk att resten av landet börjar söka sig till andra politiska alternativ och Charlotta Mellander ser en tydlig koppling till de som stöttade Brexit och Trump.

Detta stödet var tydligt starkare i glesbefolkade områden.

Nu måste politikerna blir tydligare om vilken service man kan förvänta sig om man väljer att bo på landsbygden, menar Charlotta Mellander i artikeln i Dagens Samhälle.

Flytt från kommuner har Dagens Samhälle tagit fram genom att titta på förändring i befolkningsantalet: 15–19-åringar 2012 jämfört med 20–24-åringar 2017.