Champion of the Youngsters på Grevagården återkommer efter att gjort uppehåll i fjol, då Ridsport-EM hölls i Göteborg under vecka 34, då tävlingen normalt brukar hållas.

Uppehållet har dock inte inneburit att arrangemanget blivit bortglömt. Nästan 600 hästar är anmälda till årets tävling och i ryttarförteckningen finns 280 ryttare med många namnkunniga deltagare, om än inte den yppersta Sverigeeliten. Här finns också ekipage från Norge.

– Visserligen är det en tävling för unghästar, men ingen häst hoppar av sig själv. Det handlar om ett lagarbete där uppfödare, häst, ägare, skötare och ryttare alla har en viktig del i att man kommer till start, säger tävlingsledaren Helena Holm.

Anmälningen till tävlingen sker via ett datasystem och där gällde det att hänga på låset.

– Anmälan öppnade klockan 19:00 den 12 juli, och på 35 sekunder var det fullt. Det känns fantastiskt att intresset är så stort och vi har ett väldigt bra startfält, säger Helena Holm.

Bland de lokala deltagarna märks följande: Patrik Elmersson, Linn Byman, Christoffer Andersson, Lina Johnsson Anderberg, Hanna Garmenius, Magnus Österlund, Angelica Svensson och Johan Lund som tävlar för Falbygdens Hästsportförening. Elin Göransdotter tävlar för Grevagårdens Ryttarförening. Från Hagens Ridsportförening deltar Madeleine Larsen, Erica Ek, AnnSofie Ahlsten, Malin SellenAndersson, Isa Hjortsäter, Linda-Mari Ohlin och Fredrik Gustafsson. Från Skaraborgs Fältrittklubb kommer Ester Philippa Nicolaissen att rida och från Skaraortens Ryttarförening kommer Tyra Bergström att tävla.

Annons

Patrik Elmersson från Falbygdens Hästsportförening ser fram emot att få rida.

– Jag ställer upp med två hästar, Cordex, som är en 4-åring, och Corgie, som är 5-åring, säger Patrik, medan han förebereder Cordex för första start.

– Det här är en bra erfarenhet för hästarna, och jag hoppas på att ta mig till final, säger Patrik som till vardags driver Falköpings Ridskola.

Tävlingen inleds med ett första kval i varje åldersklass. Därefter avgör resultaten vilka ekipage som går vidare till nästa omgång, innan det blir tröstfinaler och slutligen huvudfinaler i de fyra åldersklasserna på lördagen (4-åringar) och söndagen (5-, 6- och 7-åringar).

De fem främsta 6-åringarna kvalar in till Gothenburg Horse Show och de fyra främsta 7-åringarna till Sweden International Horse Show.

– Tävlingen är en uppbyggnad för att bli svårklasshästar i framtiden. Den blir ett steg i hästarnas utbildning. Många är också här för att förbereda sig för unghäst-VM som går i Belgien om några veckor, säger tävlingsledaren, Helena Holm.