På söndagen var det dags för den årliga veteranfordonsdagen vid Årås kvarn. Mängder av nyputsade bilar hade tagit sig dit längs de krokiga grusvägarna.

– Det är en av de säkra publikevenemangen, säger Jens Böhn från bygdegårdsföreningen och Änglagårdsbilen som arrangerar veteranfordonsdagen.

Publiken kom för att se fordon av alla slag, både med två och fyra hjul. Många ägare till veteran- och vintagefordon återkommer varje år för att visa upp sina pärlor från garaget.

- Det är en del stammisar, en del är nya. När det är sommar och varmt, då kommer folk, säger Jens Böhn.

På plats fanns även den så kallade Änglagårdsbilen, som har gett namn åt den ideella föreningen. Bilen av det franska märket Mathis är en modell från 1911. Den tillhörde tidigare änkan på Lönnarp, gården där filmen Änglagård spelades in. Den är den enda av sitt slag som finns bevarad och som rullar på vägarna.

Tokig i Saab

På fältet utanför Årås kvarn stod bilarna på rader, organiserade efter bilmärkets nationalitet. De amerikanska bilarna var flest, men det fanns också många blänkande åk från Tyskland, Italien och England.

Bland de svenska bilarna stod Börje Karlssons Saab från 1964.

– Här har du en riktig Saab-tok, säger han.

Börje Karlsson har besökt veteranfordonsdagen flera gånger tidigare. Det är trevligt att komma ut med bilen och träffa andra som delar kärleken till gamla fordon. Hans egen relation till Saab började för länge sedan.

Annons

– Det blev så -58 när jag köpte min första. Sedan dess har jag haft 35 Saabar, säger han.

Årets trevligaste

Publikens pris för trevligaste fordon gick till Stefan Gustafsson från Mullsjö och hans gröna Chrysler från 1948. Han har skaffat den stiliga bilen helt nyligen. Den hade stått still under många år, men krävde inga större reparationer.

– Det är bara ut och glida, säger han.

Trots att det är en väldigt stor bil är den smidig på vägen, säger Stefan Gustafsson.

– Den är jättefin att köra, går jättebra. Det är värre att parkera.