Hon har själv varit utsatt för en våldtäkt och det är förmodligen en av orsakerna till att hon instinktivt reagerar på situationer där någon riskerar att drabbas på något sätt.

– Jag var en av de tre tjejer som överfölls av serievåldtäktsmannen i början av 2000-talet. Kyrkparken var på den tiden full av buskage och belysningen var dålig, berättar Katrin.

Efter händelsen vidtogs en rad åtgärder som skapade en mindre lummig miljö och bättre belysning.

Väntade i parken

Det var vid St:a Helenakyrkan som förövaren väntade på henne.

– Han överföll och våldtog mig och efter att händelsen upprepats blev det ett oerhört polispådrag. Mannen var inskriven hos militären och hade just ryckt in, polisen gjorde ett fantastiskt arbete, konstaterar Katrin.

Vid tillfället försökte mannen strypa henne och händelsen rubricerades därför också som dråpförsök.

Skadestånd

Gärningsmannen dömdes senare för samtliga överfall och kvinnorna fick ganska stora skadestånd.

– Jag har nu gått vidare efter händelsen och lagt överfallet bakom mig. Det går att få ett normalt liv även efter en sådan här situation, berättar Katrin Lundström.

Men det gjorde också att hon reagerade på mopedgängets framfart i helgen.

Sparkade på busskur

Katrin uppmärksammade grabbarna vid midnatt när de sparkade på en busskur. När hon gav sig till känna åkte de därifrån, men hon valde att följa efter dem i bil.

– Jag ser att de börjar kretsa kring två unga tjejer som kommer gående. De går rakt fram och jag får snabbt intrycket av att de inte kände varann.

Annons

Tjejerna försöker ignorera mopedåkarna, men de blockerar vägen för dem med sina fordon.

Aggressivitet

Eftersom de uppvisat aggressivitet i samband med attacken på busskuren var hon rädd för att de skulle ta ut detta på tjejerna.

Hon kör ikapp dem med bilen, tvärnitar vid Garpaparken och frågar dem hur läget är.

– Jag är glad att jag lyckades behålla lugnet och sa att många försökte sova vid den här tiden. De accepterade mitt resonemang och försvann på platsen.

De hade mött något de inte förväntat sig – en vuxen som reagerade och engagerade sig.

– Det är viktigt att se och uppfatta vad som håller på att hända. Jag är övertygad om att jag avvärjde ett överfall där på natten.

Erbjuder skjuts

Hon erbjuder sig att skjutsa hem tjejerna, vilket de tacksamt tar emot, men händelsen väcker också nya frågor.

– Hur mår unga tjejer i dag? Är kravet fortfarande att man ska vara snygg, duktig, intelligent och tacksam? Att tjejer inte ska säga ifrån.

Katrin Lundström fortsätter resonemanget;

– Man kan också undra hur grabbarna mår. Är det fortfarande machokulturen som ligger som ett lock över deras beteende? Det är dags att vi pratar känslor och normer med våra pojkar.

Relaterat: Allt vi inte pratar om

Vanliga ungdomar

Hon konstaterar att det här handlar om vanliga ungdomar, men att det ofta är de som är inblandade.

– Många menar att det är invandrarmän som trakasserar kvinnor på krogen. Jag har varit utsatt för ett antal händelser och anser att det är precis tvärtom. Istället är det de som följer en hem eller fixar en taxi.

Många frågar sig också – var är föräldrarna?

– Det är en relevant fråga, men det är inte hela lösningen på problemet. En del har också frågat vad tjejerna gjorde ute så sent, men en kvinna måste kunna promenera hem på natten utan att bli antastad.

Jobbigt

Hon visade stor sinnesnärvaro vid tillfället, men efteråt har hon ändå tyckt att händelsen känts jobbig att bearbeta.

– Det finns en väldigt bra bok av Ida Östensson om den här problematiken. Den heter "Allt som vi inte pratar om" och finns som podcast, studiematerial och givetvis i bokform, berättar Katrin.

Men en händelse i Skövde som kunde gått snett är i alla fall avvärjd.