Tolv år får räcka, tycker Ulf Eriksson. Tre mandatperioder som ordförande i kommunstyrelsen är onekligen en ganska lång tid och det är dags för andra att ta vid efter valet i höst.

Redan som 22-åring tog Eriksson det första steget in i kommunpolitiken som företrädare för Centerpartiet, då som ersättare i personalnämnden, och sedan följde många år som fritidspolitiker innan han blev politiker på heltid.

– Jag känner mig ganska färdig med det jag har gjort, och säger man ja till att kandidera säger man ja till fyra år. Då är jag nästan pensionär så nu känns det som ett bra tillfälle att sluta, säger Ulf Eriksson som fyller 60 år i morgon.

Fantastiskt uppdrag

Samtidigt betonar han att det har varit roliga och spännande år.

– Jag har ett fantastiskt uppdrag. Att vara kommunstyrelsens ordförande är en jätteförmån och en möjlighet.

Det har varit intensiva år i offentligheten och stundtals i den politiska hetluften. Ulf Eriksson har varit en drivande ledare, och har som han beskriver det inte dragit sig för att ange färdvägar och peka tydligt åt vilket håll han vill. Samtidigt är det viktigt att också lyssna och ta in synpunkter från alla.

När han gör en tillbakablick på sin tid som kommunens främste företrädare är det med stolthet han lyfter fram den nya gymnasieskolan, terminalsatsningen och den nya köksorganisationen som genomförts i kommunen.

– Dessa är alla betydelsefulla satsningar som gynnat Falköping, framhåller Ulf Eriksson.

Som kommunalråd har Ulf Eriksson också varit involverad i regionens utveckling, och har haft uppdrag åt Skaraborgs kommunalförbund i frågor som rör infrastruktur, kollektivtrafik och tillväxt.

Regionfullmäktige

Annons

Det är frågor som han gärna vill ägna sig åt också i framtiden. För även om Ulf Eriksson kliver av kommunpolitiken så kommer han att fortsätta sitt politiska engagemang, fast på en annan arena. Ulf Eriksson står som andranamn på Centerns lista i regionvalet, och kan därmed räkna med en plats i regionfullmäktige.

I sommar väntar en lite annorlunda valturné. Ulf Eriksson tar cykeln genom Skaraborg på en två veckor lång färd genom de 14 kommunerna i valkretsen. En kommun per dagsetapp med andra ord, och husrum räknar han med att partikamraterna kan ställa upp med.

– Det blir ett tillfälle att få med mig frågor från varje kommun, och alla som vill följa med en bit på vägen får gärna göra det, säger Ulf Eriksson som är en hängiven cyklist.

Ett par tre dagar i veckan tar han cykeln till jobbet i Stadshuset i Falköping från hemmet i Kinnarp. Och varje söndagsmorgon blir det en rejäl tur innan frukost.

– Det är avkopplande och roligt. Man får röra på sig, och får tid att tänka och reflektera.

Under de intensiva åren som kommunstyrelsens ordförande har cyklingen varit en viktig avkoppling. Så mycket fritid har det inte blivit. Uppdraget innebär att Ulf Eriksson måste vara tillgänglig alla veckans dagar.

Men till hösten blir det sannolikt mer ledig tid; för cykling och för familjen och inte minst barnbarnen.

Tjänstledig

Jobbet på Coompanion, som han varit tjänstledig från under de tolv åren som heltidspolitiker, väntar också på honom. Exakt vad hans uppgifter där kommer att innebära är än så länge en öppen fråga.

– Jag ska ha en kontakt med dem och diskutera vilken plats jag ska ha i organisationen. Det är ju en del som har förändrats sedan jag slutade, konstaterar Ulf Eriksson.

Närmast väntar dock födelsedagsfirandet på 60-årsdagen. Den tillbringar han på resa i Italien tillsammans med hustrun Inger. Senare följer firande tillsammans med barn och barnbarn.