I dagsläget flera pilgrimsleder runt om Tidaholm med omnejd, bland annat mellan Kungslena och Hjo och mellan Kungslena och Gudhem. Det jobbas även för att skapa en pilgrimsled mellan Jönköping och Kungslena och utredningen görs av en församling i Jönköping. Den nya leden, som ska sträcka sig från Jönköping via Habo och Sandhem till Kungslena, kommer att anknyta till lederna vidare mot Gudhem och Varnhem.

— Invigningen ska ske om drygt ett år om allt går planenligt, säger komminister Stellan Wihlstrand som har stor erfarenhet av pilgrimsvandring.

Nya leder

Det innebär att det blir nya vandringsleder genom flera av Tidaholms pastorats församlingar - Härja, Valstad och Varv . I söndags gjordes en gemensam vandring med tre olika startpunkter vilket kallas "Stjärnvandring" där det gavs tillfälle att "provgå" möjliga leder.

Annons

Varvs församling gick från Klockstapeln i Ottravad. Valstads församling utgick från Valstads kyrka och Hökensås församling samlades vid Ettaks kyrkoruin. Deltagarna kunde själva välja varifrån de ville utgå. Vid varje utgångspunkt inleddes med andakt.

Vid klockstapeln i Ottravad spelade Stellan Wihlstrand gitarr och gemensamt sjöngs tre sånger och innan man började gå mot Guldsmedsgården bads Birgittabönen.

— Vandringen sker i enkelhet, bekymmerslöshet och i tysthet, förklarade Wihlstrand.

Erfarna vandrare

Två av deltagarna var Solveig Henriksson och Lena Fredriksson som deltagit i flera vandringar tidigare. Bland annat har de antingen tillsammans eller var för sig vandrat sträckorna Hjo-Kungslena, Tiarp-Kungslena, Forshem-Husaby och Varnhem-Skara.

Vad är det som lockar med pilgrimsvandring?

— Kroppen kommer in i ett behagligt tempo och landskapen är otroligt vackert. Ibland kan man samtala och ibland bara gå under tystnad.

Alla mötte senare upp i Suntaks gamla kyrka där man firade en gemensam pilgrimsmässa, ledd av prästerna Stellan Wihlstrand, Mats Löwing och Carina Bengtsson. Samlingen avslutades med kaffeservering i sockenstugan.