Polismannen sätter på blåljusen när han upptäcker 36-åringens bil, men då försöker han alltså fly från platsen i mycket hög hastighet. Vid ett tillfälle stannar föraren till och polisen kliver dock ut och börjar gå mot fordonet, då kör mannen iväg på nytt.

Då jakten fortsätter ut på riksväg 47 prejar polisen bilen av vägen, men han försöker komma iväg på nytt och varvar upp motorn. Polisen slår då ut ena rutan med batong och tillsammans med en kollega kan de omhänderta föraren.

Själv hävdar mannen att han tidigare på morgonen pistolhotats av några män som ville driva in en obetald skuld på 200 000 kronor. Och att han befann sig i bilen eftersom det gällde att komma ifrån dem.

36-åringen nekade i polisförhören till alla åtalspunkter.

Provsvar avslöjar

Annons

Provsvaren visar dock att han vid tillfället har 0,47 promille och poliserna uppger att hans ögon är glansiga, pupillerna små och han talar sluddrigt. Analysen avslöjar också att han samtidigt är påverkad av tre sorters narkotika, bland annat alprazolam,

Händelsen inträffar den 17 april 2017 och polisens rapport talar om en körning som mycket väl kunde slutat i en allvarlig olycka.

Åkte fast tidigare

Två dagar tidigare hade polisen en nykterhetskontroll i Vedum utanför Vara.

När de står vid vägen ser de en bil som vänder tvärt strax före kontrollen och de bestämmer sig då för att kontrollera bilen. Det visar sig att det är den nu åtalade 36-åringen som sitter bakom ratten.

Han erkänner denna gång att han kört fordonet, förklaringen är att han skulle besöka en död släkting på kyrkogården, som nyligen gått bort. Han rapporteras och döms för grov olovlig körning.

Enligt Skaraborgs tingsrätt har han också gjort sig skyldig till rattfylleri, vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott och straffet blir två månaders fängelse.

Mannen är tidigare dömd för olovlig körning och en del annat.