Man fattar inte och frågorna blir många. Vad ligger bakom dådet? Vem eller vilka har ansvaret och var ligger skulden? Kanske i hemmet, hos kamrater och vuxna, som strör hat- och hotfulla omdömen omkring sig och som står att läsa i både sociala och asociala medier. Antagligen bör många känna en skammens rodnad i dag.

Jag tänker på politiker, med fagra tal om öppna hjärtan och solidaritet. Men sparsamma med åtgärder för att bistå när det gäller tiggare. Jag tänker också på våra svenska kyrkor och kapell, där man gärna predikar om barmhärtiga samariter och kärleksbudskap, men inte prioriterar de bakomliggande uppdragen.

Jag skriver inte detta för att anklaga någon, utan mera som en vädjan att vi alla, från olika positioner och med olika möjligheter, tar vår tids största samhällsfråga på allvar och fortsätter arbetet att rädda de utsatta. Dessutom bör vi sluta kasta förklenande ord, myter och omdömen om invandrare. Orden kan så lätt nå människor utan omdöme, men med tillräcklig förmåga att omsätta de hatiska orden i handling.

- Man ska vara rädd om orden, sa Olof Palme en gång och den uppmaningen är lika aktuell i dag.

En annan, ännu större visionär, sa redan för tvåtusen år sen att vi skulle älska vår nästa som oss själva, och det är ju inte så litet.

Rolf Johansson

Annons

Falköping

Relaterat: Mordet på ’Gica’: 16-åringen släpps från häktet
Relaterat: Advokaten: "Önskar media tonar ner"
Relaterat: Gica, 48, drömde om ett nytt liv i Sverige - nu misstänks han blivit mördad