— Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör, Arbetsförmedlingen.

Enligt SVT.se innebär varslet att var tredje anställd kommer att varslas. Arbetsförmedlingen har i dag lite över 13 000 anställda. Av varslet på 4 500 uppsägningar som myndigheten tagit beslut om räknar Mikael Sjöberg med att runt 3 500–4 000 av dessa finns utanför huvudkontoret i Stockholm.

En anledning för varslet sägs vara M:s och KD:s budgetreservation i december förra året. Enligt budgeten ska förvaltningsanslaget till Arbetsförmedlingen bantas med 900 miljoner kronor, samtidigt som program och insatser ska skäras ned med 2,7 miljarder kronor, enligt uppgifter till Dagens Industri.

Regeringen har dock beslutat att dra tillbaka en del av den miljardbesparing på myndigheten. hur mycket det påverkar är oklart.

Större än väntat

Och trots det blev varslet enligt flera bedömare större än väntat. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har tidigare varnat för att så många som cirka 4000 personer kan få gå från sina jobb.

Arbetsförmedlingen har kontor i många kommuner i Skaraborg. Central för forna länet finns i Skövde.

Nyligen öppnade Arbetsförmedlingens nya lokaler på Afsengatan i Skara där en ny distanskundstjänst är under uppbyggnad. Meningen har varit att över 130 personer ska arbeta där.

Annons

Enligt Arbetsförmedlingen kommer inte berörda kontor och anställda få besked om uppsägningar förrän i april.