Förra veckan skrev vi om Skövdefamiljen där pappan Maher Hamoud, som arbetar som kärlkirurg på Skaraborgs sjukhus, och yngsta sonen (8 månader) får stanna i Sverige, men hans fru Zhanna Synchuk och parets äldsta barn (2,5 år) utvisas.

Detta har gett starka reaktioner i sociala medier från läsare av våra tidningar i Skaraborg. Kommentarerna på våra facebook-sidor är många och i flera fall rejält upprörda.

”Helt jävla sjukt! Stackars familj!”, ”Blir så upprörd så det kokar i mig”, ”Fruktansvärt, låt hela familjen stanna.” och ”Detta är rent ut sagt för jävligt” är några av kommenterarna.

Flera läsare tar upp FN:s barnkonvention, som även Zhanna Synchuk hänvisat till i sin överklagan.

”Har inte Sverige skrivit under barnkonventionen?? Sverige är bra på pekpinnar mot andra länder men vi följer inte de lagar som vi skrivit under själva. Man skäms över att bo i Sverige.”

Svaret på den möjligen retoriska frågan i början är ja, det skedde 1990.

Annons

”Helt otroligt! Jag skäms över den svenska byråkratin! Och vad hände med FN:s barnkonvention? Kan man välja när den ska följas? Nej det kan man INTE!!! Sånt här blir man ju galen på! Hoppas verkligen att detta löser sig. Lycka till familjen Hamoud!”

Ett flertal läsare uttrycker skam över beslutet att halva familjen utvisas.

”Som svensk skäms jag, förlåt” skriver en läsare och en annan konstaterar: ”Ibland skäms man riktigt ordentligt över hur vi i Sverige behandlar människor!”.

En tredje läsare undrar: ”Vart är Sverige på väg? Man blir mörkrädd.”

Andra läsare tar också upp Maher Hamouds insatser i sitt arbete som kärlkirurg på Skaraborgs sjukhus.

”Det är inte klokt splittra en familj eller bli av med en läkare när vården skriker efter folk. Vi behöver invandring till Sverige sägs det men det är väl inte dom som jobbar och sköter sig - en skam för Sverige”

”Helt sjukt dela på en familj som dessutom är välutbildade inom sjukvården, arbetskraft vi lider brist av.”

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) har också reagerat på artiklarna om familjen i Skövde. Hon har tidigare ställt ett flertal frågor till statsråd angående både kocken Dominic Emenike och läkaren Mohamed Abou Eliwa.

I ett mejl skriver hon om de två senaste fallen: ”Detta kan bara inte stämma. Läkaryrke i båda fallen, som ju är tydliga bristyrken. Folk som jobbar och gör rätt för sig... Så här får det bara inte fortsätta. Förändring måste komma på plats, till stor del en praxisförändring och hantering kopplat till arbetskraft. Jag kommer så klart fortsätta driva frågorna.”