Annons

Om du bor vid en kommungräns, kan du få en tråkig överraskning, om du väljer att köpa biljett med To Go-appen i stället för att använda ditt kort.

Appen tar enbart hänsyn till zongränser, till skillnad från kontoladdning som även baserar sig på en kilometerbaserad prismodell för avståndet fågelvägen. Så om du åker korta sträckor och passerar en zongräns, som till exempel från Varnhem till Skövde blir enkelbiljetten dyrare med To Go-appen. Jag fick betala 65 kronor istället för cirka 42 kronor på kontoladdning på denna sträcka.

Besviken resenär

Västtrafik svarar:

Västtrafik arbetar hela tiden med att förenkla resandet för kunderna. I Västtrafik To Go erbjuder vi bara periodkort och enkelbiljetter, i några enstaka fall kan det därför bli billigare att resa på kontoladdning med check-ut, precis som du skriver. Idag är det många som upplever det som krångligt att resa, det är många olika zoner och biljetter att välja mellan. För att göra det enklare resa kollektivt har Västtrafik tillsammans med Kollektivtrafiknämnden tagit fram ett förslag om färre zoner, som nu ska diskuteras med kommunerna i regionen. Förslaget innebär att cirka 70 zoner kan bli tre, vilket skulle göra det betydligt enklare för kunder som reser över kommungränser.

Mette Ramquist

Västtrafik