Falköpings Tidning

Annons

Västgötaproducerat går hem

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

TV: Rushiti ordnade nytt division 3-kontrakt till IFK - med märkligt frisparksmål - se det här

Glödhete Florent Rushiti såg till att fixa ett nytt division 3-kontrakt för IFK Falköping - genom ett minst sagt märkligt frisparksmål.

Från Falköping till London – nu ska Clara plugga till sitt drömyrke

Clara Nyberg har varit intresserad av teater och musikaler sedan gymnasiet. På lördag flyttar hon från Falköping till London för att läsa till Stage Manager.
– Det är en dröm att få jobba på en West End-produktion, säger hon.

Alla som valdes in i fullmäktige

29 oktober sammanträder kommunfullmäktige för första gången med en ny uppställning politiker.
Här är alla som valdes in.

Inger Arnesson tilldelas Pia-stipendiet

Inger Arnesson, med rötterna i Floby, har varit verksam i 50 år (!) inom svensk damfotboll och är en av de största profilerna.
På fredagen mottog hon Pia-stipendiet på 50 000 kronor.

Brottsvåg i Falköping – pekas ut som extra utsatt

Det har skett många grova brott i Falköping den senaste tiden.
I helgen var det två uppmärksammade misshandelsfall och många menar att Falköping är särskilt utsatt.

Beslut om tre zoner i kollektivtrafiken

Idag finns över 70 zoner i kollektivtrafiken, men nu föreslås att de ska slås samman till tre zoner i hela Västra Götaland.

Försämrad ekonomi för Skaraborgs sjukhus

Skaraborgs sjukhus ser ut att göra ett underskott på 160 miljoner kronor i år, vilket är en kraftig försämring av prognosen.
Kostnaderna för hyrpersonal har ökat, trots ambitioner om att minska användningen av bemanningsföretag.

2018 på väg bli ett svagt ekonomiskt år

Redan det budgeterade resultatet på 25,3 miljoner var svagt.
Nu pekar prognosen på att det blir ännu svagare.
10 miljoner ligger 30 miljoner under kommunens resultatmål.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan