Falköpings Tidning

Annons

Västgötaproducerat går hem

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

Saga berättade om livet som transperson

Saga Becker blev känd då hon fick guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll 2015 för sin insats i filmen ”Nånting måste gå sönder”. I dag jobbar hon mer med det skrivna ordet än film.
– Jag ser mig som en författare som kan skådespela, säger Saga Becker.

Stor dramatik i Vartoftas bortapremiär – Jansson avgjorde i slutminuterna

Hon öppnade målskyttet i seriepremiären för en vecka sedan.
I bortapremiären på tisdagen visade Therese Jansson vägen med nya mål när Vartofta SK vann med 2–1.

Den musikaliske Baltaksbon fick ett liv i moll i Sibirien

Sven-Olof Ask från Skara gästade Baltaks församlingshem häromsistens för att berätta om Gustaf Blidström och hans äventyr i Karl XII:s krig.

TV: Här gör han succé – trots sin jobbiga situation utanför planen: "Enda jag kan få lite glädje av"

Milad Tahiry låg bakom båda målen för Vara SK i derbysegern mot Levene/Skogslund.
Samtidigt går han en ännu tuffare match utanför planen där han riskerar utvisning ur landet.
– Fotbollen är det enda jag kan få lite glädje av just nu, säger 17-åringen som kom till Sverige som ensamkommande flykting.
√ I artikeln finns tv-klipp med hans drömträff att se.

Därför drömmer vi mardrömmar

Det går att förutsäga hur vi kommer drömma genom att mäta våra hjärnvågor innan vi somnar visar ny forskning från Skövde Högskola.
– Det vi drömmar påverkas i hög grad av det känsloläge vi är i innan du somnar säger adjunkt Pilleriin Sikka, som är en av de som ligger bakom studien.

Rudfeldt vittnar om chocken på Sri Lanka – "De är tillbaka på ruta ett"

Chock, bestörtning och ett slag mot den viktiga turistnäringen.
– Nu är man tillbaka på ruta ett, säger Hans Rudfeldt om terrorattentaten på Sri Lanka.

Facklig kritik mot regionens spariver

Investeringar ska prövas och nya måltal för antal medarbetare kan komma att tas fram. Regionstyrelsen har beslutat om en serie åtgärder för att komma till rätta med sjukhusens och i förlängningen regionens ekonomi.
Fackliga organisationer uttrycker oro för att förslagen ”riskerar att ge en ohälsosam arbetsbelastning på sjukhusens medarbetare”.

Polisens misstankar: bränderna var anlagda

Det har brunnit på flera platser runt Vara de senaste tiden. Misstankar finns i flera fall att bränderna är anlagda. Nu jobbar polisen för att lösa fallen.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan