Falköpings Tidning

Annons

Västgötaproducerat går hem

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Gammaldags gård mindre sårbar

Någon ko, ett par grisar, en handfull höns, spannmålsåkrar och så en del odling av potatis, grönsaker och frukt. Det var längesedan ett vanligt jordbruk såg ut så. Men den sortens bondgård är på många sätt mindre sårbar än storskaligt, högeffektivt jordbruk.

Så kan den svenska maten räcka

Mer Västerbottenost och svenska baljväxter. Mindre brie, kött och franska viner. Om svenskarna ändrade sina konsumtionsvanor skulle den svenskproducerade maten förmodligen räcka ganska bra till hela befolkningen.

”Ny skola hjälper inte om den är tom på lärare”

Falköpings kommun prioriterar inte skolan tillräckligt.
Det anser ordföranden för Lärarförbundet i Falköping, Ingela Milton.
– Det är konstigt att vi inte kan klättra i skolrankingen när vi är på politikerna och förvaltningen varje år, säger Milton.

Klassisk skrattfest tillbaka för åttonde året: "Ska bli sketskôj"

En klassiker dyker upp för åttonde gången.
Med start den 9 februari blir det sammanlagt tio föreställningar av populära Cesarskôj på Cesarstugan i Östra Tunhem utanför Falköping.
– Det ska rent ut sagt bli "sketskôj", säger Andreas Ljung, en av revymakarna.

Dags för Oden Cup – ny futsalfest att vänta

Fredag-söndag är det dags för årets upplaga av Oden Cup i futsal i Falköping och det förväntas bli en lika stor succé som det har varit under många år med matcher dygnet runt.

Nu tänds cafébrasan för höstens program

Vad har hänt med klimatet de senaste 12 000 åren?
Vad är digital torpinventering?
Hur gick det för tjuvjägaren Lasse?
Det är frågor som får sina svar när Ekehagens forntidsby drar igång sina höstcaféer.

Westerberg lämnar ENV – klar för Å/T

Tränare Niclas Uvesten lämnade Edsvära-Norra Vånga för att ta över Åsarp-Trädet med pappa Peter.
Nu går Per Westerberg samma väg.
– Det var inte vad jag hade tänkt från början, säger Westerberg.

Bevis räckte inte mot misstänkt bordell i Skövde

I somras rullades en bordellhärva upp i Trollhättan och en man dömdes till sex månaders fängelse för koppleri. I polisutredningen nämndes Skövde som en ort där mannen kunde ha varit verksam. Det gick dock aldrig att leda i bevis.

Rött stöd för tre zoner i kollektivtrafiken

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ställer sig nu bakom förslaget om tre zoner i kollektivtrafiken. Partierna ville göra vissa tillägg till förslaget om den stora förändringen i kollektivtrafiken, men blev nerröstade.

Succélaget som radar upp segrar

En gång i tiden var de Sveriges bästa volleybollag.
I dag är man långt ifrån sportens finrum men kanske är man på väg tillbaka?
Möt succélaget Floby VK som inte har förlorat en match så här långt i serien.
– Vi har gått från att vara en tynande förening med elitambitioner till att vara en liten verksamhet som bygger från botten. säger tränare Per Ekstrand.
Artikel 2 av 19
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan