Den tuffa torkan har inte endast drabbat bönderna utan bränder härjar i flera delar av landet och i lördags skickades tre styrkor från Falköping, Skara och Floby (totalt 15 man var på plats) för att bekämpa branden som vid Sjögerås nordväst om Falköping.

Under branden hade en privatperson hjälpt till med släckningsarbetet genom att fylla en maskin med vatten, en så kallad gödseltunna.

Nu uppmanar Samhällsskydd mellersta Skaraborg att de som har tillgång till större gödseltunnor fyller dem med vatten eller vänder sig till kommunen för att göra det där. Vattentunnorna ska användas som resurs och hjälpa räddningstjänsten i exempelvis svårtillgängliga områden.

– Vi vill att man anmäler sig och berättar hur många kubikmeter vatten man kan fylla, säger Kenth Johansson och fortsätter:

– Normalt klarar sig folk själva, men för de som inte vill ta från eget vatten så finns det möjlighet att fylla från det kommunala systemet, säger han.

Redan nu har en del personer ringt och anmält intresse av att hjälpa till, konstaterar Kenth Johansson.

– Från Falköping har sju stycken ringt, från Tidaholm tre stycken, medan vi från Skara och Götene väntar på att anmälningarna ska ramla in, säger han.