Ledningsgruppen för Grönblå samverkan har under måndagen haft möte och analyserat valresultatet. De fem partierna i Grönblå samverkan har sedan 2014 haft majoritet i regionfullmäktige, men har det inte efter valet 2018.

– Vi tar inga initiativ utan avvaktar den slutliga sammanräkningen. Det händer ingenting de närmaste dagarna, säger Conny Brännberg (KD), förstanamn på Kristdemokraternas lista för regionvalet i Skaraborg.

Det nya regionfullmäktige kommer att ha sitt första möte 23 oktober. Då väljs presidium i fullmäktige, däribland vem som blir ordförande, och troligen även ny regionstyrelse.

– 23 oktober måste vi vara klara. Vi tycker att vi har gott om tid, säger Conny Brännberg.

En fråga som är osäker är om Demokraterna från Göteborg kommer in i regionfullmäktige eller inte, vilket inte är klart.

– Var de står i olika frågor är det ingen som vet, säger Conny Brännberg.

Om inte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet slår sig ihop med Sverigedemokraterna, vilket de uttryckligen sagt att de inte ska göra, bedömer Conny Brännberg att Grönblå samverkan kan fortsätta utan att ha egen majoritet.

Samtidigt har de fyra borgerliga partierna 64 mandat enligt den preliminära mandatfördelningen, vilket är ett mandat mindre än summan för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som har samarbetat förr i regionen. Miljöpartiet har sagt att man vill avvakta valresultatet innan man bestämmer sig för vilka partier man samarbetar med och framhållit att man historiskt har samarbetat med de båda traditionella blocken.

Annons