Feministiskt Initiativs valturné stannade under tisdagskvällen till i ett blött och kallt Skövde. Men att det var mer höst än sensommar i Helénsparken den här kvällen var inget som störde partiledaren Gudrun Schyman.

– Läget är alldeles utmärkt, ler hon.

Det här var det fjärde mötet på samma dag för Gudrun som på sin turné totalt ska besöka 60 orter och ha 90 möten. Med tåg och hybridbil ska hon arbeta sig igenom Sverige fram till valdagen. Det är ett hektiskt schema – men det är något som hon uppskattar.

– Jag tycker att det här är den roligaste perioden. Absolut. Men det är också viktigt att bygga organisationen och då är det viktigt att åka runt och träffa folk och entusiasmera och heja på och få fler att förstå att vi måste organisera oss om vi ska komma någonstans.

Och när det kommer till just den punkten tycker hon att partiet har tagit stora steg framåt sedan förra valrörelsen.

– Jag blir otroligt imponerad när jag kommer på de här mötena och så ser det ut så här, säger hon och tittar runt i Helénsparken där många har dykt upp för att lyssna och fråga.

– Jag vet inte så mycket innan jag kommer hit. Jag vet att de har en grupp och att de har ställt upp i kommunval – mer vet jag inte. Men så är det så här fint och så är det så många och så har de bestämt sig och jobbar på som sjutton. Alltså, det är otroligt imponerande.

Annons

Många kom till Helénsparken – trots vädret,
Foto: Emil Dahlin

Valrörelsen börjar gå in mot spurten nu. Vad tror du kommer att bli den största frågan?

– Just nu pratar vi mest om klimat. Fler har blivit medvetna nu. Det är inte bara det att det har varit soligt i sommar utan nu ser vi verkligen konsekvenserna av att vi under så lång tid har försummat de här frågorna. För oss är det här en central fråga. Nu måste vi vara modiga och förstå att vi måste tänka om och ställa om och då får det konsekvenser både för produktion och konsumtion. Vi har som mål att få ett fossilfritt samhälle och det måste vi göra fortare än vad vi kanske hade trott.

Vad vill du att det ska talas mer om i valrörelsen?

– Vi borde prata mer om värderingar. Jag tycker att vi är på väg mot en politisk utveckling som är väldigt skrämmande med allt mer av auktoritärt tänkande. Det ska vara hårdare tag, insatsstyrkor i förorterna och mer poliser. Det är som en budgivning med mer poliser. Men då är det för sent. Vi måste förstå att vi ska jobba förebyggande. Varenda förskolelärare och lärare ser vilka ungar som behöver ordentligt stöd och det ska då finnas där. Det är där vi måste satsa, för då blir det bättre sedan också.

Ni fick 3,1 procent av rösterna förra valet. Vad talar för att det går bättre den här gången?

– För att vi har en mycket större basorganisation med lokalgrupper runt om i hela landet. Men också insikten hos många om att det här låsta parlamentariska läget som vi har nu kan vi inte fortsätta att ha för det ger nationalisterna, alltså Sverigedemokraterna, väldigt stort inflytande. Och det enda partiet som kan ändra på det är Feministiskt Initiativ. För när vi kommer in får vi inte bara en eller två stolar i riksdagen utan vi får 14. Det innebär att det blir en förändring. Då kan vi forma en parlamentarisk majoritet för en politik som ändå har en värderingsgrund som är liknande – även om vi tycker olika i en del frågor. Det är en värderingsgrund som handlar om jämställdhet, jämlikhet, hållbarhet och respekt för varje människas lika värde, säger Gudrun Schyman.

Gudrun Schyman var inte ensam på scenen. Längst till vänster syns Hilda Rolfsdotter, etta på FI:s lista till Skövdes kommunfullmäktige, som ställde frågor. Till höger syns riksdagskandidaterna Nora Axelsson Håkansson och Luis Lineo.
Foto: Emil Dahlin