År 1906 grundades Ryttarens torvströfabrik av Nils Hartelius på Grimstorp. I 90 år togs torv upp på mossarna öster om fabriken utanför Kättilstorp. Fabriken var en av de större torvströfabrikerna i Sverige, hade tre pressar och producerade 75 000 balar om året.

Järnvägen som forslade den upptagna torven till fabriken är smal och numer används vagnarna till att transportera gäster ut till brytningsområdet av ett litet gult dieseldrivet lok. Föreningen Ryttarens torvströfabrik driver området kring den gamla fabriken som ett levande museum och när visningssäsongen drog igång i lördags var grundaren Nils Hartelius barnbarn Karin guide för det 30-talet gästerna.

Annons

— Vi ska ta en tur till det gamla brytningsområdet med tåget och då åker vi på det gamla spåret som går ut. Där ska vi se där man grävde upp torv och sedan ska vi titta i fabriken där man river torven till torvströ, berättade Karin.

Fyra helger

Under fyra helger ges guidade turer i området och i fabriken som har behållit sin sekelskifteskaraktär under hela 1900-talet.

— Den sista helgen är den 5-6 augusti. Sedan har vi även öppet den 2 september. Då kommer vi dels att åka på järnvägen och dels kommer vi ha fabriken i gång, sa Karin, som också är ordförande i föreningen som har drygt hundra medlemmar.

I lördagens solsken var det relativt många gäster som tog sig ut till Ryttarens torvströfabrik.

— I dag är det många. Det kan vara allt från fyra till 30. Om man vet att man är många som ska åka hit är det bra om man ringer innan och berättar det.