Pizza-SM anordnades för första gången i fjol. Under nya namnet Pizza Champion Cup fortsätter man nu på det inslagna spåret. Två tävlingar kommer att hållas i Sverige under våren, dels på mässan Malt och mat i Stockholm den 17 mars och dels på Göteborgs Vin och deli, den 20 april.

Läs mer: Mikael söker nästa pizzamästare

Liksom i fjol är tävlingens huvudklass Sveriges bästa gourmetpizza, med ett deltagande i Pizza-VM i Parma 2019 i potten för klassegraren på respektive ort. Till i år har man även infört kategorierna Sveriges bästa glutenfria pizza, Sveriges bästa kebabpizza och Sveriges bästa dessertpizza. Vidare utses Årets pizzakock 2018. Dessutom kan man tävla i klassen snabbaste pizzabagare och snabbaste pizzakartongvikare i två storlekskategorier.

– Efter tävlingen i fjol kom det in önskemål om fler tävlingskategorier från deltagarna, därför har vi utökat på det här sättet, säger Mikael.

– I kategorin Sveriges bästa kebabpizza tror jag för övrigt att Skaraborgarna skulle kunna lyckas riktigt bra. Sen kan en bra kebabpizza också kunna vinna klassen bästa gourmetpizza, men då krävs en mycket bra råvara, tillägger han.

Förra året var det tre pizzabagare från Skaraborg som antog utmaningen och deltog. Inför årets arrangemang hoppas Mikael att fler hänger på.

Läs mer: Skaraborgs pizzamästare lottlösa

Annons

– Jag vet att det finns bra pizzabagare i området som mycket väl kan vara med och konkurrera. Skaraborgarna vill vi för övrigt ha med till Göteborg, säger Mikael.

Hur ska man tänka om man vill vara med och tävla om bästa gourmetpizzan?

– Fjolårets tävling bjöd på många olika varianter, med vegopizzor som en stark trend. Högsta poäng i Göteborg i fjol fick exempelvis en variant med spenat, flarn av västerbottensost, balsamicovinäger, senapsdressing och olivolja medan det var en variant med mango, parmaskinka, avokado och citron- och örtdressing som vann i Stockholm, säger Mikael.

– Det var också en tydlig trend när det gäller basråvarorna mozarella och tomatsås, där äkta napoletansk mozarella dominerade medan tomatsåsen görs på tomatsorten San marzano.

Till tävlingen ska deltagarna ha med sina egna råvaror, både degen i färdig form och toppningen. För den som verkligen vill utmana sig är det också möjligt att vara med i flera klasser.

– Det går om man vill köra riktigt hårt, säger Mikael med ett leende.

Som jurymedlem på båda tävlingarna kommer han själv garanterat att ha fullt upp.

– Tävlingen pågår under fem timmar, men juryn byter sammansättning fortlöpande. Man kan sitta maximalt 1,5 timme åt gången, sedan måste man vila en stund, säger Mikael.

– Mängden är dock inte det värsta. Man äter faktiskt högst en och en halv pizza totalt under en tävling eftersom man bara tar en liten slice av varje sort. Men det blir många olika smaker, därför måste man lugna smaklökarna och få ner mättnadskänslan innan man kan fortsätta.