I dag finns både en förskola och en grundskola i Skövde.

– Vi har blivit utsedda till en av 50 förmånstagare och vi är stolta över att vara en del av Svenska Postkodlotteriet. För oss betyder det jättemycket. Det är en kvalitetsstämpel och det ska bli jättekul att få vara med i det nätverket, säger Sarah Scheller från Raoul Wallenberg Academy i Stockholm.

Hon berättar att skolan arbetar långsiktigt med att stärka ungas arbete för att göra skillnad vad gäller mänskliga rättigheter och bekräftar att en del av miljonerna även kommer att spilla över på skolorna i Skövde.

– Det går inte att idag säga hur mycket pengar det handlar om för Skövdes del, men pengarna ska gå till alla våra aktiviteter.

En sådan aktivitet är "Kuben" – 30 svarta kuber som väger ett halvt ton vardera ska i vår transporteras ut till landets Raoul Wallenbergsskolor. Det är en kub för varje mänsklig rättighet. Meningen är att skolklasser sedan själva ska fylla sin kub med sin tolkning av sin artikel.

Annons

De skickas ut varje år och i år får Skövde sin kub i februari och artikel 20 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna; ”Rätten till fredliga möten”.

– Eleverna får fritt använda sin kreativitet för att fylla sin stålcontainer, den är som ett litet utställningsrum med en dörr.

Sarah Scheller berättar att alla som jobbar med projektet kuben kommer också att bli inbjudna till ett event som är en förlängning av #metoo-kampanjen. Eventet hålls i Stockholm och ska sändas live.

– Vi bjuder in 100 skolor och däribland Skövde att vara med, en del kommer att delta via länk. Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström ska inledningstala. Vi vill med det här visa att vi står bakom hur vi vuxna tar ansvar för en trygg skola, säger Sarah Scheller.

Hon förklarar att de märkte att det behövde göras något mer med anledning av #metoo-kampanjen.

– Allt för många berättelser om trakasserier har kommit fram och det har blivit en väckarklocka för oss, även om skolan redan gör mycket. Därför beslöt vi att samla 100 skolor under en timme för att reflektera över hur vi ska gå vidare.

Det utlovas panelsamtal med ministern i spetsen och mindre workshops.

– Vi har också fått klart med Andrea Bustos från Flickaplattformen, som samlat aktörer som vill förbättra och stärka unga tjejers position i samhället.