Nu står de tre ynglingarna, 15 och 16 år gamla, åtalade misstänkta för en rad brott.

Två av dem är misstänkta för att ha brutit sig in hos det äldre paret och den tredje är enbart åtalad misstänkt för skadegörelse, efter att tillsammans med en av dem andra ha kastat sten på en bil så att det uppstod skador för cirka 27 000 kronor.

Allt började den 22 januari i år då två av ynglingarna krossade fönsterrutor på ett behandlingshem i trakten. Enligt personal var en av dem "otäckt uppe i varv" och mycket hotfull.

Samma dag tog de sig in hos det äldre paret, tillsammans med en tredje yngling, och stal en mobiltelefon, en kniv och bilnycklar.

Det äldre paret har berättat att de nyligen hade kommit hem.

"Jag skulle hänga upp tvätten när jag såg något som rörde sig vid ladugården. Även hunden reagerade. Jag fortsatte att titta efter vad det var. Då såg jag två som sprang mot grusvägen. Tänkte att det var inbrott på gång." har kvinnan berättat för polisen.

Ynglingarna försvann från gården i parets bil.

Först efteråt upptäckte de att även en stor kniv saknades.

Den stulna bilen prejades till slut av polis på E18. Polismannen har berättat om händelsen:

"När jag satte på blåljusen för att följa efter bilen accelererade det till cirka 170 kilometer i timmen. Strax efter en avfart hade en patrull lagt ut en spikmatta."

Han såg hur föraren körde över spikmattan i såg hög hastighet att den drogs med och lade sig upp och ner.

Annons

Flera polisbilar tog upp jakten på bilisten.

När föraren saktade ner beslöt polisen att preja fordonet för att få stopp på den vådliga färden.

I samband med gripandet sköts flera varningsskott. Föraren, som är en av de tre åtalade, misstänks för grov vårdslöshet i trafik. Han var drogpåverkad och enligt polisen "helt likgiltig för till andras liv och hälsa."

"Jag bedömde att föraren gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik med tanke på sitt livsfarliga sätt att framföra bilen i mörker och på våt körbana, samt med annan trafik runtom. Det hade räckt med att en annan bilist hade svängt ut i den vänstra körbanan samtidigt som den misstänkta bilen låg i omkörning i mycket hög hastighet för att en olycka skulle vara ett faktum." har polismannen berättat.

I förhör har ynglingen förklarat att han "flippade ur" och att han är ångerfull.