Tullverkets spanare hade under en tid haft en gård i Vara under uppsikt.

– Vi fick tips om att det var något på gång där, berättar Bertil Weingarten vid Tullkriminalen i Göteborg som dock inte kunde ana vad det var man skulle hitta.

Den fjärde juli 2017 lämnade en mindre skåpbil gården. Fordonet stoppades och i det påträffades 250 000 cigaretter och föraren greps på platsen.

Gjorde husrannsakan

Därefter genomförde tulltjänstemännen en husrannsakan på en närliggande gård. I fastigheten påträffades över 15,1 miljoner cigaretter och cirka 10,8 ton tobak. På gården upptäcktes även maskiner för bearbetning av tobak samt tillverkning och förpackning av cigaretter. Värdet av cigarettfabrikens maskinpark uppskattas till 8-12 miljoner kronor.

Det här var gjort för en tillverkning i mycket stor skala.

Enligt uppgifter till tidningen ska tillslaget vara ett av de största som tullen i Göteborg gjort på senare år.

Lånade ut lastbil

Den nu åtalade 32-åringen ska ha deltagit i själva tillverkningen, lånat ut sin lastbil för transporter och hjälpt till att skaffa den utrusning som krävdes.

Männen tros sammanlagt ha lurat den svenska staten på 54 miljoner kronor i obetalda avgifter. Ändå anser tullen att verksamheten varit mer omfattande än så.

Det krävs 10-12 personer för att hålla igång en anläggning av den här storleken. Men någonstans var man tvungen att dra ett streck i den första delen av utredningen.

Annons

Dömdes till fängelse

Två män i 30-årsåldern dömdes i december till tre års fängelse var för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. En tredje man i samma ålder dömdes till nio månaders fängelse, men har suttit häktad så länge att straffet redan anses vara verkställt. Han kommer nu också att utvisas.

En av männen har stått som ägare till fastigheten, en annan har enligt domen bland annat hjälpt till att hantera kontanter och förvarat och transporterat cigaretter. Den tredje har varit anställd på den illegala fabriken under två perioder och har fått 10 000 kronor i månaden.

Nu åtalas alltså en fjärde man i härvan.

Läs de lurade staten på 54 miljoner:

Se filmen från rekordfabriken:

Läs det största tillslaget någonsin:

Läs åtalet dröjer i cigaretthärvan:

Läs misstänkt cigarettfabrik avslöjad: