Året var 1986 när Annika Wilow Sundh började som den första konsumentvägledaren någonsin i Falköpings kommun. Då var hon 25 år och flyttade från Stockholm för att börja arbeta i stadshuset, i ett kontor strax intill det rum som hon nu på torsdag ska lämna.

Ulla Nordmarks artikel i Falköpings tidning gjorde att hon snabbt blev känd i kommunen. I slutet av 80-talet handlade uppdraget mycket om att ge råd före köp av olika produkter. I dag handlar det mer om när det gått fel efter ett köp.

– Marknaden har förändrats. Det finns mer produkter och det går att välja även el- och telebolag, säger Annika Wilow Sundh.

Något som med åren blivit en allt större del av hennes jobb är att hjälpa skuldsatta. Fler behöver hjälp i dag än på 80-talet.

Annons

– Då gick det inte att få lån. I dag kastar de krediter över dig. Många människor som inte borde ta lån tar det. Det är en del av konsumtionssamhället att vi ska konsumera för pengar vi inte har, säger hon.

Bra möten

Därför har hon mött många ekonomiskt utsatta människor. Det är möten som hon säger har gett även henne mycket. Runt tusen ärenden har hon hanterat under åren och hon har därför tagit del av många berättelser.

– Ibland kan det börja med ett köp av en bil som visar sig vara skrotfärdig. Det leder till att ett ofördelaktigt lån tas och sedan ett nytt lån... säger hon.

Utvecklas

Nu övergår Annika Wilow Sundh till att bli konsumentvägledare i Jönköping.

– Jag vill utvecklas. Det är lockande att jobba i en stor kommun, säger hon.

Hon tycker också att det är en intressant lokalisering av kontoret där hon och hennes kollega som konsumentvägledare sitter, i lokaler som ligger alldeles intill shoppingområdet A6.

Annika Wilow Sundh har flera nationella uppdrag rörande konsumentfrågor och är även känd efter att ha medverkat i Radio Skaraborg kring konsumentfrågor, sedan strax efter millenniumskiftet.