Sedan fyra år tillbaka bor Gunhild, eller Gullan som hon brukar kallas, på Frökindsgården i Kinnarp. Innan dess bodde hon i tre år på Alvershus i Åsarp.

– Mamma bodde hemma tills hon var 97 år, berättar dottern Margareta Thor som hjälper till med tolkningen när tidningen träffar den blivande 104-åringen.

Gunhild föddes nämligen döv, och fick som åttaåring lämna hemmet för att gå på dövskolan i Vänersborg. Där lärde hon sig att kommunicera med omgivningen, och när hon under jular och somrar återvände hem till föräldrar och syskon var glädjen stor.

På den tiden, när det förra seklet fortfarande var ungt, hade inte teckenspråket slagit igenom, och Gunhild har berättat om hur hon med hjälp av en spegel fick lära sig att ljuda orden, och att läsa på läpparna.

– Det var så roligt att få börja skolan, och att lära sig läsa och skriva, minns Gunhild.

Uppväxt på Ströget

Gunhilds föräldrar drev Claessons charkuteriaffär när hon växte upp, och senare tog andra familjemedlemmar över rörelsen på S:t Olofsgatan. Det var också här, i anslutning till familjeföretaget, som Gunhild senare bodde med sin egen familj innan flytten gick till Åsarp 1966.

Maken Olof träffade hon via Dövföreningen i Falköping, som då var mycket livaktig med ett hundratal medlemmar. Under senare år var Gunhild också aktiv medlem i Dövas förening i Göteborg. Paret gifte sig 1932 och fick tre döttrar: Margareta, Rose-Marie och Gull-Britt.

Flink sömmerska

Annons

I sitt yrkesverksamma liv arbetade Gunhild som sömmerska, på flera olika syfabriker i Falköping och senare på skjortfabriken i Åsarp fram tills pensionen. Som finsömmerska har Gunhild med sina flinka fingrar också skapat otaliga festklänningar och brudklänningar till glädje för många.

Sverigedräkten, som hon kommer att ha på sig på den stundande högtidsdagen, har Gunhild givetvis sytt själv.

Att hon snart ska fylla 104 år har Gunhild själv svårt att förstå, och att hon skulle bli så gammal tycker hon är märkvärdigt. Men hennes positiva sinnelag och förmågan att glädjas är med all säkerhet en viktig ingrediens för ett långt och bra liv.

Visserligen sitter hon sedan några år tillbaka i rullstol, och synen kanske inte längre riktigt är vad den har varit, men Gunhild har så gott som aldrig varit sjuk i sitt långa liv. Med undantag för när hon fick spanska sjukan 1918 vid åtta års ålder.

Stort sportintresse

Gunhild har alltid velat med på allt som händer, och så är det fortfarande. Sportintresset har också följt henne genom livet, och Gunhild har tittat mycket på sport av alla de slag på tv, och har tagit del av sändningarna med stort intresse.

– Särskilt när det är skidor. När starten för Vasaloppet går så är jag med och följer det på tv. Det är viktigt, tycker Gunhild som också har fått träffa sina idoler Thomas Wassberg, Torgny Mogren och Jan Ottosson i verkliga livet.

Gunhild har även tyckt mycket om att resa. Hon har besökt många länder i Europa under årens lopp, och under en resa i USA fick hon bland annat uppleva New York och Niagarafallen.

Firar med tårtkalas

På Frökindsgården trivs hon, och har bara gott att säga om den underbara personalen som hon är så tacksam mot. Dottern Margareta kommer också på besök dagligen.

– Jag tycker att det är jättebra här på Frökindsgården, säger Gunhild.

Nu ser hon fram emot födelsedagsfirandet, fest och kalas har Gunhild alltid tyckt om och det är klart att det ska firas rejält när hon fyller 104 år. Kaffe och prinsesstårta ska dukas upp i lusthuset vid Frökindsgården där födelsedagen firas tillsammans med familjen.