Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

15-åring åtalas efter polisjakten i centrum

Han försökte köra ifrån polisbilen i en trimmad A-traktor. Det slutade med att traktorn välte mitt i centrala Tidaholm. – Jag fick panik och tänkte inte alls, är förklaringen som den 15-årige föraren lämnar. Nu åtalas han.

Biljakten genom centrala Tidaholm inträffade 2 juni. En polispatrull på väg tillbaka mot Skövde mötte en A-traktor, egentligen av en slump.

– A-traktorn sladdade in Torggatan i hög fart. Vi bestämde oss för att stanna fordonet med tanke på körsättet och hastigheten, skriver polispatrullen i sin rapport.

Blåljus slogs på och poliserna försökte påkalla uppmärksamhet genom att blinka med helljus och tuta. Men det enda det ledde till var att A-traktorn ökade farten. Under färden klockade poliserna jakten till 70 kilometer i timman.

– Föraren visade inga tecken på att ha för avsikt att stanna, snarare tvärtom.

Förbi Nya torget och in mot Gamla torget fortsatte jakten. Där chansade föraren och bestämde sig för att fortsätta förbi Lindex och över Gamla torget. Alltså på gångfartsområde. Fortfarande i hög hastighet kördes bilen över torget mot Villagatan.

När A-traktorn försökte svänga in på Västra Drottningvägen, mot Ekbergs kläder, tog jakten slut. A-traktorn klarade inte den gena kurvan utan välte och la sig på sidan.

Ur den omkullvälta traktorn kunde två omtumlade ungdomar plockas.

Föraren, en 15-åring från Tidaholm, åtalas nu för grov vårdslöhet i trafik och olovlig körning.

Åklagare gör bedömningen att brottet är grovt eftersom "bilen framförts i hög hastighet i tätbebyggt område där flera personer har vistats ute. Han har bland annat fört bilen över ett torg, ett gångfartsområde" samt att han varit "grovt oaktsam och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom".

- Jag upplever att det är ren tur att ingen skadats under färden och att det var en ren tillfällighet att föraren inte tappade kontrollen över fordonet på ett sätt så att utomstående blivit allvarligt skadade eller dödade, menar en av polismännen.

I förundersökningen har förhör hållits med passageraren som bedömer att A-traktorn "gick i 80", och att hans kamrat "fick panik när han såg snuten".

Den bilden bekräftas av den 15-årige föraren som beskriver det med följande ord: "Då mötte jag polisen och så fick jag blackout så jag visste inte vad jag gjorde".

– Jag tänkte inte på konsekvenserna.

15-åringen hade nyligen tagit A-körkort, och säger att växellådan kraschat ganska snart därefter. Då hade han försökt att laga den, men inte förmått svetsa den på det sätt som lagen stipulerar. De spärrar som en A-traktor ska vara utrustad med saknades. Därför räknas fordonet som en bil, vilket han saknar körkort för. Därav åtalet för olovlig körning.