Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

116 miljoner kronor i underskott för Skaraborgs sjukhus

Det blev ett ekonomiskt underskott på 116 miljoner kronor för Skaraborgs sjukhus förra året.

Skaraborgs sjukhus avvikelse från budget 2019 blir minus 116 miljoner kronor, enligt förslaget till årsredovisningen som sjukhusets styrelse ska ta ställning till nästa vecka. Ett underskott i storleksordningen 150 miljoner kronor har förutspåtts en längre tid. Sjukhusets kostnader respektive intäkter uppgår till runt 4,5 miljarder kronor.

I tjänsteutlåtandet för årsredovisningen beskrivs resultatet som ett förbättrat läge jämfört med bedömningen inför 2019. Det framhålls också att genomförda åtgärder har påverkat kostnadsutvecklingen positivt.

Under förra året togs först beslut i regionen om att skriva av tidigare års underskott på sjukhusen, sedan att alla sjukhus hädanefter skulle återställa underskott inom ett år men i höstas drogs detta tillbaka och nu har man tre år på sig att återställa underskott.

Under hösten har Skaraborgs sjukhus väsentligt förbättrat sina siffror för andelen patienter som får vård i tid enligt vårdgarantin. Även under tidigare år har det skett en upphämtning av dessa siffror under hösten.

Måluppfyllelsen för första besök inom 90 dagar var emellertid lägre i december 2019 (78 procent) än i december 2018 (83 procent). Däremot var måluppfyllelsen för operation inom 90 dagar bättre i december 2019 (75 procent) än ett år tidigare (65 procent).

Antalet nettoårsarbetare har under hösten i medeltal varit 110 färre än under hösten 2018.

Not: I en tidigare version av artikeln uppgavs att underskottet blev 154 miljoner kronor. Det var en uppgift som fanns i handlingarna inför styrelsemötet, men det var en felaktig uppgift som Skaraborgs sjukhus har rättat till.