Läs mer här: Familj rövade bort dotter

Kammaråklagare Peter Helsing berättar att de åtalade, det vill säga pappan, mamman och två bröder till den 17-åriga flickan, står fast vid att de är oskyldiga.

De står åtalade misstänkta för olaga frihetsberövande.

Enligt åklagaren har de kidnappat 17-åringen för att hämta hem henne till Skaraborg. Flickan har i förhör berättat att hon skulle giftas bort mot sin vilja med en främmande man.

Rättegången vid Hudiksvalls tingsrätt väntas pågå till och med torsdag, men fredag är reservdag eftersom allt som sägs måste tolkas.

– I dag har målet presenterats. Vi har ännu inte hunnit påbörja några förhör, säger kammaråklagare Peter Helsing vid lunchpaus.

Familjens försvarare har lagt fram sin inställning. De hävdar att flickan varit i kontakt med familjen i förväg och kommit till platsen och följt med frivilligt.

– Min åsikt är förstås den motsatta, att hon blev tvingad, säger Peter Helsing.

Vad påföljden blir, påpekar åklagaren, beror på om tingsrätten anser att brottet är av normalgraden eller inte.

– Om det olaga frihetsberövandet är av normalgraden är påföljden minst ett års fängelse. Om rätten inte anser det fullt så allvarligt blir den lägre, säger Peter Helsing.

Den 17-åriga flickan sitter inte med i rättssalen, hon deltar via videolänk från hemlig plats. Hon har alltjämt skyddat boende.

– Det har varit jättejobbigt för henne att berätta, vilket inte är så konstigt. Det är hennes familj som står åtalad misstänkt för brott.

Är hon rädd för sin familj?

– Självfallet finns det en rädsla hos henne oavsett vad som hände.