Nästa år går Thomas Andersson, vd för Falköpings mejeri sedan 1976, i pension.

På torsdagen kunde mejeriets ordförande Ulf Claesson presentera ersättaren, när mjölkbönder från Falbygden samlades till mejeriets årsstämma.

Vd 1 juni

Marika Wärff, bosatt i halländska Fjärås, kommer att tillträda som vd den 1 juni nästa år.

Hon kommer närmast från jobbet som vd för Sveriges Djurbönder. Hon har arbetat med konsumentprodukter inom bageri, öl, vatten och läsk och med djurfoder för sällskapsdjur

– Och jag har arbetat för både Axfood och Coop, jag vet hur butikskedjorna tänker, säger Wärff.

Hon kommer in i ett läge där Falköpings mejeri nyss investerat 30 miljoner kronor i köpet av Grådö mejeri, och presterat ett starkt resultat samtidigt som mjölkbönderna fått relativt bra betalt.

Annons

– Det blir en utmaning att befästa och utveckla mejeriet, och kunna utmana marknaden. Men det finns en potential i att äga hela processen, från gården till konsumenternas bord, säger hon.

Ulf Claesson, ordförande för de 201 lantbrukare som äger Falköpings mejeri, berättar att rekryteringsprocessen tagit ett halvår. Den ekonomiska föreningen sökte en vd som kan livsmedelsbranschen och har förmåga att skapa kundrelationer.

– Av de 50 sökande var det Marika Wärff som passade bäst, säger han.

Wärff tillträder 1 juni, men jobbar parallellt med Thomas Andersson från 1 mars.

En av frågorna som lyftes på stämman var hur mjölkbönderna ska förhålla sig till genmodifierade fodergrödor. Numer finns ingen gemensam policy för mejerierna, det är upp till varje företag att avgöra.

– Men vi bedömer att det finns ett mervärde i en GMO-fri produktion, säger Ulf Claesson.

Mer eko-mjölk

Mejeriets styrelse har beslutat ta in tre nya leverantörer av eko-mjölk.

– Efterfrågan är fortfarande stor, den mjölken är i praktiken redan såld, säger Ulf Claesson.

Till det nyköpta Grådö mejeri tecknas leveranskontrakt med nio mjölkbönder. Mjölken behövs för att fylla det mejeriets kapacitet.

För Thomas Andersson var det sista stämman som vd. Han avtackades inte nu. Istället lovade Ulf Claesson en stor avtackningsfest i Folkets park i juni, dit både anställda och mjölkleverantörer bjuds in.

Vd