Uppgifterna är motsägelsefulla. Stefan Pers, polis på bedrägerisektionen hos polisen i Västra Götaland har sin uppfattning. Statistiken från Brottsförebyggande rådet (Brå), säger något annat. Under 2014 ökade datorbedrägerier med 25 procent, och antalet fall av skimning var den högsta på tre år.

Fakta: Skimning

Skimning eller smygkopiering (även kallat kortkapning) är en form av kontokortsbedrägeri där n..

Fakta: Skimning

Skimning eller smygkopiering (även kallat kortkapning) är en form av kontokortsbedrägeri där någon olovligen använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett kontokort. Denna information läggs sedan över på ett annat kort.

– Man upptäcker det oftast på kontoutdraget, att någon har gjort ett köp i något annat land på ditt kort. Oftast är det sådana summor att det märks, säger Stefan Pers.

Men statistik och verklighet kanske går ihop. 2014 var nämligen året då Pers och hans kollegor fick fatt på en liga som lurat bensinkunder på mångmiljonbelopp.

Tio personer har dömts till långa fängelsestraff och utvisning.

– Sedan dess har vi inte fått in några nya fall.

Varför?

– Bankerna har höjt sin säkerhet och gjort det enklare att spärra kort i utlandet. I och med att det inte går att ta ut medel i andra länder försvinner poängen, tror Stefan Pers som hanterat de flesta skimningsfall i Västra Götaland.

Annons

En ökad riskmedvetenhet hos bensinbolagen och dess personal samt en större vaksamhet från allmänheten har gjort det svårare för ligorna.

– Vi tror oss ha löst alla skimningsärenden som förekommit de senaste åren. Bensinmackspersonal har uppmärksammat ligornas utrustning och ringt oss. Sedan har vi kunnat spana och vänta tills de inblandade kommit till platsen. Sedan har vi kunnat nysta.

Egen verkstad

Så skyddar du dig

Delarna är små och ofta svåra att skilja från den riktiga utrustningen. Ofta sitter den falska..

Så skyddar du dig

Delarna är små och ofta svåra att skilja från den riktiga utrustningen. Ofta sitter den falska avläsaren fast med dubbelhäftande tejp. Titta på automaten - ser något misstänkt ut?

Ryck i så fall i automaten.

Ligan som togs opererade från lägenheter i Göteborg men opererade över hela landet. Bland annat slog de till mot Shell-stationer i Skövde, Skara och Lidköping.

Att just Shellstationer utsattes var mer en slump. Ligan började med att stjäla en kortläsare från en station, och listade med hjälp av den ut hur de skulle gå till väga. När de väl togs, en av dem i samband med att en falsk maskin i Skara skulle avläsas, hittade polisen en GPS där just Shellstationer var inmatade.

– De har varit mycket uppfinningsrika. I lägenheterna har de haft svarvar och annan utrustning, de har tillverkat sina egna avläsare som de sedan monterat utanpå bensinstationernas kortläsare.

Tio i ligan

Tio personer ingick i den liga som dömts, samtliga är från Rumänien.

– Det är nästan uteslutande ligor från Rumänien som sysslar med detta. De åker runt i Europa och lever på detta.

Varför just därifrån? Vad gör att de är duktiga kortbedragare?

– Det har jag inget riktigt bra svar på.

Polisen hittade flera datorer hos bedragarna, med hundratals kortnummer och pinkoder. Koderna har sedan använts för att ta ut mångmiljonbelopp i framför allt New York.