I november arrangerade psykosociala sektionen i Falköpings kommun en pärldag för att fästa uppmärksamheten på psykisk ohälsa för unga vuxna.

I tisdags togs nästa steg med en ny pärldag, både på Ållebergsgymnasiet och O´Learys. Den här gången var det ett samarrangemang mellan psykosociala sektionen och elevkåren samt elevhälsan på gymnasiet.

Grundaren på plats

Bakom initiativet med pärldagarna står informationsprojektet Aldrig ensam, vars grundare Charlie Eriksson gästade veckans arrangemang.

– Det är trevligt att komma hit och titta hur det funkar. Det finns ett stort engagemang i Falköping och det här var väldigt lyckat förra gången, säger han.

Charlie Eriksson vet vad han pratar om. Det är mindre än två år sedan som han drabbades av panikångest och depression. Han hamnade i en snabb negativ spiral som slutade med att han i september 2013 vaknade upp i respirator på en psykiatrisk intensivvårdsavdelning.

Han hade i ett desperat försök att stoppa en ångestattack tryckt i sig så mycket lugnande medicin att han höll på att mista livet.

Annons

Efter den händelsen lämnade han Kalmar där han pluggade och flyttade till Uppsala där alla hans tre bröder bor.

Valde öppenhet

Idén om att vara öppen om sina erfarenheter föddes tidigt och bara ett par månader efter att han vaknat på intensivvårdsavdelningen startade Aldrig ensam.

– När jag kom till Uppsala skrev jag ner det som hade hänt för att kunna lägga mitt eget pussel. Jag var tvungen att berätta för folk vad som hade hänt och valde att publicera texterna. Jag hade hållit det hemligt för alla utom mina närmaste.

Vad fick du för reaktioner?

– Mina vänner blev chockade. Jag hade träffat flera av dem när jag mådde som sämst och hållit fasaden uppe.

– Det var ingen som dömde mig. Jag var rädd att andra skulle tycka att jag var svag, men det handlade bara om mina egna fördomar.

Varför är det så svårt att prata om psykisk ohälsa?

– Okunskap, skam och tabu. Jag tror att det kan vara särskilt svårt för killar. Det handlar om känslor och det är vi inte alltid så bra på att prata om.

Nu arbetar Charlie Eriksson med Aldrig ensam på heltid. Projektet har fått rejäl fart med flera kända sponsorer och Charlie har pratat om sina erfarenheter i tv.

Ingen räknade hur många som pärlade för Aldrig ensams räkning i Ållebergsgymnasiet i tisdags, men det var full fart hela dagen. Elevkåren uppskattade antalet till flera hundra.