Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

28 ensamkommande kvar hos kommunen

28 ensamkommande finns kvar i kommunala boenden och familjehem. – Det har passerat ungefär 150 ensamkommande hos oss sedan 2014, säger enhetschef Maria Andersson. Hon tycker det är bra att kommunen stödjer föreningen Tillsammans för ensamkommande.

Av de 150 ensamkommande som anlänt till Falköping sedan 2014 finns 28 kvar på kommunens boenden och i familjehem.

– Som mest hade vi ansvar för 90 i våra kommunala boenden, säger Maria Andersson, enhetschef på kommunens individ- och familjeomsorg.

Kommunen har ansvar för ensamkommandes boenden fram tills dess att de fyller 18 år. Kommunen ha valt att gå den den ålder ungdomarna själva uppgav och bortsett från de åldersuppskrivningar som gjorts.

– Ett riktigt beslut, säger Maria Andersson som menar att åldersuppskrivningar inte varit rättssäkra nog.

– Det är värre att ett barn handläggs som en vuxen, än att missa någon som varit äldre, anser hon.

Fortfarande väntar en del av de 28 på att få besked på sin asylansökan.

Maria Andersson säger att man känner ungdomarna väl. De flesta har kommit när de var 15, har bott i stan i tre år och etablerat kontakter inom bland annat fotbollen, skolan, kyrkan, Röda korset och Rädda barnen.

– Alla vill bo kvar i Falköping när de fyllt 18, konstaterar Maria Andersson.

Den nya gymnasielagen ger en chans till tillfälligt uppehållstillstånd för att fullfölja gymnasiestudier.

– Men lagen omfattar inte alla, och om 13 månader är det upp till bevis, klarar de inte skolan förlängs inte uppehållstillståndet.

Kommunens ansvar fortsätter för de ensamkommande även sedan de fyllt 18, fram tills dess att de blir 21. Går de i skolan har de rätt att söka studiebidrag och de har möjlighet att söka försörjningsstöd.

– Finns särskilda skäl kan kommunen erbjuda boende. Det faktum att de saknar vårdnadshavare och nätverk är särskilda skäl, säger Maria Andersson.

Men det sker en individuell bedömning. När ungdomarna fått ett tillfälligt uppehållstillstånd, och inte längre är asylsökande, bedöms de på samma sätt som andra ungdomar som söker bistånd av kommunen.

Att kommunen stödjer föreningen Tillsammans för ensamkommande med 200 000 ser hon uteslutande som positivt:

– Det är bra om kommunen och civilsamhället samverkar, pengarna hör hemma där de ensamkommande finns. Utan det frivilliga jobb som läggs ner tror jag vi hade fått se att många blivit hemlösa, och det är det ingen som vill.