Redan i torsdags kväll uppmärksammade närboende hur de irländska husvagnsekipagen och skåpbilarna rullade in. Det är omkring tio husvagnar som nu bildat ett camp i utkanten av Skara, mittemot glasbacken vid brukshundklubben. Den öppna ytan vid E20 är kommunal mark. Husvagnarna och husbilarna är uppställda som ett U. Att det handlar om irländska hantverkare, eller asfaltläggare, som polisen i åratal varnat för, vet de inte med säkerhet. Men säsongen är inne konstaterar inre befälet Per Larsson när tidningen pratar med honom.

När vi besöker lägret på måndagsmorgonen för att ta reda på vad de egentligen gör där kommer flera hundar och möter upp. I husvagnarnas fönster tittar nyfikna barn ut.

– Vi fick inte plats på någon camping, säger en man som kallar sig för John.

Det är ett gäng familjer från Irland som är på semester förklarar han. De är på genomresa i Norden just i år.

Det är inte heller första gången som de gör en sådan här resa, förklarar han.

– Vi åker runt och tittar på sevärdheter och naturen. Men nattlivet i Skara var kanske inte det bästa konstaterar han. Men Stockholm kan nog erbjuda mer. Dit ska de också.

Att få komma in och prata med gänget om deras semester, som de beskriver den, går inte för sig så tidigt på morgonen säger John. Kvinnorna har fullt upp med att ta hand om barnen, och männen ska strax ge sig ut för att titta på ett berg. Vad det heter vet han inte.

– Jag bara följer min GPS, säger han och skrattar.

Annons

Men vi är välkomna tillbaka på eftermiddagen, då ska nog någon kunna berätta om deras resa genom Sverige.

Brukshundklubben ligger en liten bit därifrån, de har inte blivit störda av irländarna säger de. Men på polisen i Lidköping är man desto mer bekymrade, de tror inte riktigt på irländarnas historia om att de bara är i Sverige på campingsemester.

– Vi har ju sett att de så kallade irländska asfaltläggarna är här nu, men än så länge är det ju tidigt på säsongen så vi har inte fått in några anmälningar, konstaterar inre befäl Per Larsson.

Med billiga priser lockar de husägare att anlita dem för hantverkstjänster. Ofta är de både påstridiga och hotfulla och ibland påbörjas jobb utan att kunden gett sitt godkännande. Polisen varnar varje år för bedragarna. Eftersom det ofta blir fel och dessutom blir betydligt dyrare än vad som uppges.

– Folk måste vara riktigt försiktiga med det här och tänka till. Man måste alltid kolla innan man anlitar någon, att de har F-skattsedel och se till att det skrivs ordentliga avtal, säger Per Larsson.

Förra sommaren var det många som blev lurade på pengar konstaterar han och väldigt lite talar för att det inte skulle bli samma sak även denna sommar.

Men de irländare som campar utanför Skara är bara på semester säger de själva. SkLT återvänder några timmar senare. Då finns inte längre några män kvar på platsen. En kvinna springer in i en bil och tittar sedan oroligt fram. Flera barn leker på den öppna platsen mellan husvagnarna och längst ned tar en kvinna emot i husvagnsdörren. Vi fråga efter John, men han har fått åka till sjukhuset med en släkting som blivit dålig säger hon.

– Vi pratar inte ert språk, säger hon och visar med händerna mot öronen att hon inte förstår, trots att vi båda pratar på engelska.

Till slut säger hon att hon inte vill tala med tidningen om deras semester, de ska ändå åka vidare i morgon (tisdag). Men sent på tisdagseftermiddagen stod de fortfarande kvar.