På förhand var det nog ingen som väntade sig annat än en komfortabel hemmaseger i Arena C. Skövde har imponerat så här långt i div II, Falköping har haft det tyngre med bland obegripliga 4-14 mot Stöpen.
Och kanske var det den tabellraden som hemmalaget hade för ögonen. För man startade långsamt och trögt och taggade FIBK tackade och tog emot.
Taktiken var "långa bollar på Bengt". Ja, inte Bengt, utan Albin Kalén som var klinisk i matchen. Fem mål blev det totalt, varav tre i första perioden. Falköping gick till periodvila med 4-3, efter en distinkt försvarsspel som Skövde inte förmådde luckra upp som väntat.
Två mål till i andra perioden och Falköping, som har bra derbystatistik mot Skövde de senaste åren, hade fått matchen fått precis dit man ville. Skövde blev nervösa och det ledde till åtta utvisningsminuter i andra perioden. Från utvisningsbåset vinns sällan några matcher.
I tredje perioden kröp Skövde närmare, 5-6 med tio kvar att spela gjorde match av det. Men då kom ännu Skövdeutvisning, och Patrik Malmström gjorde ett av sina fyra mål. Matchen var vunnen och de två sista målen rullades in i öppen kasse.
Frågan efteråt var vilken tränare som var mest förvånad.
- Det här trodde nog ingen i hela Sverige, sa FIBK:s David Karlsson.
- Vad var det som hände? funderade Skövde Christian Stenbacke.
- Vi hade en spelplan och vi följde den till punkt och pricka. Vi ber inte om ursäkt för att vi spelade defensivt, vi ligger där vi ligger och måste kriga, säger David Karlsson.
- Dom spelar bra och är effektiva, men det visste vi på förhand. Vi borde inte ha blivit tagna på sängen, säger Stenbacke som ändå är stoisk i nederlagets stund.
- Man får räkna med en till två minor under en säsong. Nu har vi max en kvar den här säsongen.
- Vi gör ett riktigt bra jobb, den här poängen krigar vi till oss, säger en nöjd David Karlsson.

MATCHFAKTA

Skövde IBF - Falköpings IBK 5-9 (3-4, 1-2, 1-3) Målen, Skövde: Simon Hultman 3, Andreas Blomqv..

MATCHFAKTA

Skövde IBF - Falköpings IBK 5-9 (3-4, 1-2, 1-3) Målen, Skövde: Simon Hultman 3, Andreas Blomqvist 2. Falköping: Albin Kalén 5, Patrik Malmström 4.