Kommissarie Johan Rapp vid Skövdepolisen har gjort det förut och kommer förmodligen att göra det kommande år också. Att varna om den stundande och förväntade inbrottshösten är ett årligen återkommande uppdrag.

Fakta

Polisens tips mot inbrott Enligt polisen är ytterdörren tjuvens sista val. ­Inbrottsskyddet bö..

Fakta

Polisens tips mot inbrott Enligt polisen är ytterdörren tjuvens sista val. ­Inbrottsskyddet bör i första hand riktas mot fönster och altan- och balkongdörrar. Andra tips från polisen: Fotografera och märk värdefulla föremål. Meddela grannar när du reser bort och be om hjälp att tömma brevlådan. Använd timer för belysningen i bostaden. Använd timer på radion. Säg inte på telefonsvararen eller sociala medier att du reser bort. Vidarekoppla telefonen. Be om hjälp med gräsklippning/snöskottning och ­tömning av sopor. Skaffa utomhusbelysning med rörelsevakt. Förvara stegar och redskap som kan användas för ­inbrott inomhus. Gå med i grannsamverkan.

 

Men det här är första gången han gör det på rörlig film. 
- Kan filmen hjälpa människor att se över sitt skydd är det bra, hoppas han.
Även inom inbrottsbranschen finns trender. En nyhet är att tjuvarna tagit sig för att lyfta ur hela fönsterkassetter när de tar sig in. Det minimerar ljudet av själva inbrottet.
- Det spelar ju ingen roll hur bra lås du har, om inte dörrkarmen är rätt fastsatt. Det finns anledning att se över sitt skalskydd, menar Johan Rapp.


Också inbrottstjuvar håller koll på sociala medier i dag. Därför avråds du från att sprida din efterlängtade semesterresa i större kretsar än du avser.
- Vi har ärenden där vi vet att tjuvarna fått sin information via internet. Gamla skolkompisar är kanske inte de kompisar de var en gång i tiden...

Ta hjälp av varandra för att hålla koll på grannskapet, är ett av tipsen Johan Rapp ger.