Det började något vacklande, på skärtorsdagen. Vädret var inte det bästa och det märktes bland de utställare som valt att öppna upp för påskrundan redan då. Men sedan kom det vackra vädret under fredagen och många konstintresserade gav sig ut på småvägarna för att leta sig fram till de 40 utställningsplatserna.

Fler än 100 utställare deltog i årets Påskrunda och det fanns något för alla. Från textilhantverk, smycken och målningar – till en giraff i betong. Giraffen återfanns bunden mot ett träd vid Bolums horisont och var en del i den betongsafari som Simon Fågelqvist arrangerat.

På samma plats kunde besökarna även gästa Anna Wennerstrands keramikverkstad där hon ställde ut delar av sin produktion. Där fanns även Kristian Jensens med sina 3D-collage och tuschteckningar. Jensen uppskattade att cirka 1 000 personer tittat förbi under påskhelgen - och då återstod ändå några timmars öppettid under annandagen.

Annons

– Man får energi av mötet med besökarna. Jag får även mycket idéer och uppslag från samtalen. Sedan är det här en makalöst vacker miljö att ställa ut i, sa Jensen.

Granne med Jensens utställning var Lena Dahnsjö med textil samt kronor i papp, något som är gammal svensk hemslöjd. Ett av klädesplaggen hon visade var en så kallad storväst som hon tillverkat utifrån en förlaga som hittats på en vind.

– Vi skulle köpa fönster via en annons på Blocket, men kom hem med en gammal storväst istället, berättade hon.

Några andra debutanter på påskrundan var Konstcaféet Magasinet i Broddetorp. På Prästgården hade familjen Wremer inrett ett loft på gården till en kombination av café och konsthall. Här visades keramik av Ellinor Johansson, foto av Christoffer Johansson, silversmide av Pia Bernhadsson och ute på gården fanns Börje Sundbergs veterantraktorer uppställda.

Konstrundan innehöll både lokala som internationella konstnärer. Som i Håkantorp, där de rysslandsfödda konstnärerna Olga Okuneva och Alexander Vihrov ställde ut hos Lackmästarna i Håkantorps lackeringshall.

– Det är vänner till mig, berättade Vladomis Maksanovs som deltog med verk gjorda med airbrush, olja samt akryl.