Under lördagen kunde intresserade besökare på Åsle tå få veta mer om biodling. Det var Falbygdens biodlarförening som arrangerade sin årliga Biodlingens dag. På plats fanns några av föreningens medlemmar som visade upp visningskupan som står bland de gamla husen på tån. Det är en speciell kupa som försetts med plexiglas så att nyfikna ska kunna titta närmare på de flitiga binas arbete, utan att störa dem.

Bland dem som fanns på plats för att informera var föreningens ordförande Bengt Andersson samt hans föreningskollega Hasse Hansson som varit biodlare i 30 år.

Annons

– Som mest hade jag 120 bikupor, det var förstås mer än ett heltidsjobb. Men det kändes aldrig jobbigt, jag längtade ut varje morgon till bina, säger han med ett leende.

Föreningen visade också upp hur det går till när honungen skördas. Besökarna fick se när Kent Staberg och Sten Gustavsson förberedde ramarna som nyligen plockats ur en bikupa. De som ville kunde få känna hur mycket en fylld honungsram väger - över 2 kilo om den är riktigt välfylld. När ramarna förberetts sattes de i slungan och herrarna vevade på. Snart började den färska honungen att rinna ner i kärlet. Givetvis fick besökarna smaka på den alldeles färska Falbygdshonungen.

Föreningen konstaterar att det är allt fler som upptäcker charmen med biodling. Falbygdens biodlarförening växer och har fått ett upplyft genom sin nya föreningsbigård på Sikagården. Där är det öppet hus för alla intresserade varannan onsdagskväll, då biodlarna samlas för att pyssla med bigården och diskutera sin hobby.

– Sikagården har verkligen blivit ett lyft för oss. Här kan man få veta mer om biodling och hitta en biodlare att fråga om man är intresserad, säger Viviann Johansson.