Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren kräver livstids fängelse

Barnen i Arboga dödades av en kall och kontrollerande person, sade kammaråklagare Frieda Gummesson när rättegången om morden avslutades i Svea hovrätt.

Efter 14 förhandlingsdagar är det dags att avsluta rättegången i Svea hovrätt om barnmorden i Arboga. Det sker i Västmanlands tingsrätts lokaler.

Kammaråklagare Frieda Gummesson inledde sin plädering med att framhålla att det är åklagarna som måste bevisa den åtalades skuld och påpekade för rätten vad målet handlar om, mord på två små barn, ett och tre år gamla.

Hon sade att barnen dödats av en person som visat ursinne under sin gärning och menade att denne är en kall och kontrollerad person.

Åklagaren poängterade att även barnens mamma hade avlidit av sina skador om inte styvpappan av en händelse kommit hem strax efter dådet och hittat sin familj.

Hon redovisade på punkt efter punkt vad som talar för att det var den mordåtalade kvinnan som dödade barnen.

Frieda Gummesson bemötte i sin plädering den åtalades påstående om att hon samma dag barnen mördades besökte en runsten utanför Arboga och därefter åkt tillbaka till Stockholm.

Åklagaren hävdade att den åtalade inte är trovärdig. Hon sade vidare att hennes förklaring till sina besök i Arboga dagarna före morden inte heller är riktiga.

Frieda Gummesson sade vidare att den åtalade besökte Arboga redan den 30 januari 2008 för att göra barnens mamma illa.

Hon hävdade att den åtalade kvinnan var desperat i början av 2008 och menade att hennes påstående om att hon fött ett barn åt styvpappan och som hon adopterat bort är osanna.

Som ett starkt indicium för att den åtalade var svartsjuk och hade ett motiv att döda barnen nämnde hon bilden av familjens hus som hittats i kvinnans dator.

Efter en kortare paus berörde åklagare Frieda Gummesson mammans trovärdighet som ifrågasatts av den åtalade kvinnans försvarare.

Hon betonade att mamman är trovärdig när hon berättat om överfallet och att hon även pekat ut den åtalade som mördaren.

Enligt åklagaren kartlade kvinnan hela familjens liv.

Åklagaren medgav att det inte finns några klara bevis som direkt binder den åtalade till mordplatsen, utan hävdade att det är en serie omständigheter som visar på hennes skuld.

Frieda Gummesson framhöll också den åtalades ovilja att svara på många av åklagarnas frågor som ytterligare en graverande omständighet i målet.

Åklagaren anser att åtalet är styrkt och sade att något annat straff än livstids fängelse inte kan bli aktuellt.

Gummesson sade att våldet mot barnen och mamman var "synnerligen" grovt.

Efter åklagarens slutanförande tog rätten en kort paus och efter den var det mammans ombud, målsägarbiträdet Marie Fredborgs tur att plädera.

Hon sade att hennes klient en kort tid efter morden sagt att det var en gammal tjej till styvpappan som trängde sig in i bostaden.

Hon berörde familjens sorg över händelsen och menade att de höga skadeståndskrav som de drabbade ställt är väl motiverade.

Rätten har tagit lunchpaus. Förhandlingen återupptas klockan 13.30.