Albert Khalaf är arrangör av vin- delikatessmässan, som för andra året hålls första helgen efter Matfestivalen, det vill säga nu på fredag och lördag. Den anordnades tidigare sida vid sidan med festivalen tills man beslöt att göra det till ett eget event.

Nu hålls den för åttonde året i rad och upplägget är nog väl känt för de flesta vid det här laget.

En nyhet är dock att Albert Khalaf bjudit in Torbjörn Palmberg som projektledare.

– Jag känner honom sedan gammalt. Han har varit med på mässan som utställare tidigare, säger Albert Khalaf.

Det var när han tyckte det blev svårt att hinna med allt som han frågade Torbjörn om han ville hjälpa till, och Torbjörn tackade ja.

Torbjörn Palmberg har tidigare varit försäljare på Vin och Sprit och är utbildad sommelier, vinagent och håller utbildningar om vin. Han förklarar att han helt enkelt är intresserad av goda viner. Han vill inte peka ut någon särskild druva eller årgång som bättre än någon annan utan betonar att en måltid med dryck är en högst subjektiv upplevelse.

– Man ska gå på eget tycke och smak när man väljer dryck till exempelvis ost, säger han.

Själv har han en fäbless för klassiska viner.

När han och Albert Khalaf dukar upp ett smakprov på hur det kan gå till på mässan har Torbjörn Palmberg valt en Pinot Noir från Australien och en Italiensk Primitivo. Han förklarar att man ofta får vad man betalar för när det gäller vin.

På tallrikarna finns två sorters ostar, en bit prästost med mycket smak och en bit brieost.

Torbjörn visar hur man genomför en vinprovning: Först snurrar han vinet i glaset och sticker sedan ner näsan djupt i glaset för att känna aromen.

– Det ni spontant kommer tänka på stämmer oftast för just dig. Det här får mig att tänka på lagerblad och kallops, säger han om Pinot Noir.

Sedan uppmanar han gästerna runt bordet att sippa. Och spotta ut vinet.

Gästerna har varsin pappmugg framdukad för ändamålet.

– Sväljer man det ligger smaken kvar och förstör intrycket av nästa vin, förklarar han.

Efter det får gästerna kombinera ett sipp vin med en liten bit ost för att känna ifall det första intrycket av smaken förändras, vilket det förstås gör.

– Ja, så här kan det gå till även på vin- och delikatessmässan, säger Torbjörn.

Arrangörerna hoppas på runt 1 500 besökare från hela Skaraborg. På plats på Valhall kommer det finnas ett 20-tal utställare och det kommer finnas möjlighet att bekanta sig även med olika sorters ostar, olivoljor, oliver och vinäger, bland annat.

– De som ställer ut är små- och medelstora företag från länet och Skaraborg. Det blir även föreläsningar och vinprovningar förstås. Sommelier Mia Buchmann kommer hålla korta speedtastings med mat och så blir det två vinprovningar, en med röda viner från den amerikanska västkusten och en där fem kvinnliga vinmakare presenterar sina viner, säger Torbjörn.