Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre får hjälp med att handla

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

På Evaldssons livs kan personal vid behov plocka ihop varor åt äldre och andra i riskgrupp för att de inte ska behöva gå in i butiken i dessa corona-tider. – Vi vill självklart dra vårt strå till stacken, säger Fredric Evaldsson.

Evaldssons livs i Åsarp försöker göra det bästa av situationen i corona-krisen. Med anledning av att personer över 70 år och andra i riskgrupper ska undvika sociala kontakter har man börjat plocka ihop varor på beställning. I första hand tänker man sig att anhöriga eller andra kan hjälpa äldre och utsatta personer med handling, men när det är svårt att få till plockar personal i butiken ihop varor på beställning via mejl eller sms.

– Vi har hjälpt ett tiotal förra veckan. Det har varit riktigt uppskattat upplever jag, de tycker att det varit ett bra initiativ, säger Fredric Evaldsson i butiken.

När det är färdigplockat kan kunderna komma till butiken och få sina varor utan att behöva gå in i butiken.

– Än så länge har vi försökt att få kunderna att komma förbi och hämta sina varor, det har inte varit tal om hemkörning. Men sedan om det kommer till ett nytt skede har vi även hittat en lösning för hemkörning, vi är förberedda på detta och vill självklart dra vårt strå till stacken. Vi har krokat arm med Korskyrkan som är villiga att hjälpa till i samhället, säger han.

Ökad efterfrågan

De senaste veckorna har det varit ett högt tryck i butiken med ovanligt stor efterfrågan på baslivsmedel. Som i andra butiker har det ibland tagit slut på vissa varor.

– Men när tiden går har det börjat att trilla in varor, sedan om det inte finns åtta sorters havregryn, utan tre eller fyra, då finns det ändå alternativ. Man får inte stirra sig blind på märken eller sorter i det här läget, säger Fredric Evaldsson.

Jäst är något som tagit slut och som det varit svårt att fylla upp i butikshyllorna med.

Den stigande efterfrågan beror inte enbart på hamstring, utan även på att matkonsumtion flyttas från restauranger till livsmedelshandel. Sedan förra veckan studerar gymnasieelever hemifrån på distans vilket gör att matförbrukningen i hemmen ökar.

Ingen ”pensionärstimme”

En del butiker har infört särskilda öppettider då äldre och andra riskgrupper kan komma och handla.

– Jag har tittat på det, men jag har tyckt att det inte varit lösningen. Antingen vågar man sig till butiken eller så plockar vi ihop varorna. Vi har inte den genomströmningen som är i städerna heller. Men självklart får vi fundera på det framöver, säger Fredric Evaldsson.

Även matkedjan Willys avvaktar med särskilda öppettider för personer som är extra utsatta för corona-viruset. Willys skriver på sin hemsida att de tycker att det är en fin tanke men att de samtidigt ser att det är av ”stor vikt att noga följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som uppmanar till att de över 70 år håller sig hemma och inte rör sig i affärer och i kollektivtrafik. Vi uppmuntrar istället till initiativ som innebär att friska personer gärna får handla till personer i riskgruppen.” Man tillägger att om det skulle komma nya direktiv från Folkhälsomyndigheten så kan möjligheten övervägas.

Enveten städning

Christoffer Björn på Willys i Falköping berättar att man naturligtvis följer råd från Folkhälsomyndigheten om att personal med förkylningssymtom är hemma.

– Vi har också tillsatt extra rutiner för städning och hygien. Vi tvättar händerna ofta och använder handsprit. Vi har tripplat upp våra städrutiner. Det vi gjorde en gång per dag gör vi nu tre eller fyra gånger per dag, säger butikschefen.

Det är ett fåtal i personalstyrkan som är hemma med förkylningssymtom.

– I dagsläget mår vi bra här och har mycket personal, säger Christoffer Björn, som även har nyanställt för att ha en viss buffert om butiken skulle drabbas av ökad sjukfrånvaro.

Även på Willys har det varit en kraftig ökning av efterfrågan på livsmedel.

– Vi har haft rejäla ökningar i tre veckor, det är osannolika summor, säger han.

Bunkringen av toapapper, ris, pasta med mera, som var mer uttalad förra veckan, har butiken börjat återhämta sig ifrån. Jäst och torrjäst är en vara det råder viss brist på, men Christoffer Björn har fått besked om att mer jäst ska levereras till butiken under veckan.