Varje onsdag kan vi se honom som polischefen Hartmann i Maria Wern i TV4. Och i vintras i dramakomedin Fröken Frimans krig, samt thrillerserien Gåsmamman. För den sistnämnda, i rollen som förhärdad yrkesbrottsling, nominerades Allan Svensson till tv-priset Kristallen 2017.

Svensson Svensson

Men många minns nog även brevbäraren Gustav i ”Svensson Svensson”. Serien lockade miljonpublik under tre decennier. Hans succéfamilj blev till slut femtio svt-avsnitt, två biofilmer och två scenproduktioner.

Rekordet är 3,4 miljoner tv-tittare för ett enskilt avsnitt. Det kan bara Kalle Anka och Melodifestivalen matcha.

– De största kontrasterna jag gjort är när jag 2014 spelade Kapten klänning på Uppsala stadsteater, samtidigt som jag repeterade komedin Charmörer på vift tillsammans med Robert Gustafsson, konstaterar Allan.

Mr Morfar

Den erfarna skådespelaren har nyligen fyllt 67 år och har nyss bestämt sig för att i vinter stå ensam på scenen, med prisade humormonologen Mr Morfar. Skriven och regisserad av Bjarni Thorsson. När Allan läste manuset första gången skrattade han högt.

– Jag är inte intresserad att improvisera fram en stand-up-föreställning. Jag vill arbeta utifrån välskrivna manus och Mr Morfar är exakt vad jag är ute efter, säger Allan.

Svenssons solodebut kretsar kring de nya livsuppgifter som inträder, när man blir äldre och de egna barnen kommer hem med sina barn. Barnbarnens tid är inne.

Vad är det som publiken kommer att få se?

– Det är en rolig föreställning, där jag bland annat för en dialog med andra personer. Men jag spelar alla figurer själv.

Lära sig texten

Just nu är den stora utmaningen att lära sig den omfattande texten.

– Jag brukar ha lätt för att lära mig texter, men det här är till och med lite mastigt även för mig.

Är det någon punkt i historien du vill lyfta fram?

– Mannen för bland annat en rolig dialog med några bortskämda snorvalpar på Mallorca. Den kommer nog att framkalla en del skratt.

Premiären är den 25 januari och sedan rullar det på.

När vi talar med honom har han just klarat av premiär på Vilhelm Mobergs Marknadsafton i Växjö och är lagom mör.

Har du spelat i Skövde tidigare?

– Jag och Anki Lidén spelade Det nya hembiträdet på Skövde stadsteater 2006.

Lång karriär

Svensson har en lång och pågående karriär. Efter genombrottet med Hedebyborna värvades han till Stadsteatern, där han arbetat i kombination med filmer, TV-serier och privatteater.

– Jag älskar att varva tyngre drama med komedi. Det har jag gjort under hela min karriär, säger Allan med ett leende.

Har du själv någon åldersnoja?

– Lite av den varan har vi nog alla och jag är inget undantag.