Fredagens lektion i ämnet "Rätten och samhället" blev av det mer ovanliga slaget för Västerhöjds ekonomielever då man fick besök av tio amerikaner och två kamerateam under inspelningen av SVT:s serie Allt för Sverige.

– Det var en rolig upplevelse, som vi inte kunde förbereda oss för, säger lärarna Erika Bladh Danielsson och Nicklas Larsson medan inspelningen tog över större delen av lektionen.

– Vi håller på och förbereder inför ett rättegångsspel, men den här lektionen ska vi nog inte räkna på riktigt.

Bland de amerikanska "studenterna" fanns bland andra Christina Lee Wight, från Maryville i Tennessee.

– Eleverna verkade ha mycket frihet och fick stort stöd från lärarna, säger Christina, som jobbar som lärare på motsvarande svensk högstadienivå när hon inte deltar i svenska realityserier.

I Allt för Sverige ska amerikaner med ursprung i Sverige hitta sina rötter blandat med lekfulla tävlingar. Vinnaren får som förstapris ett kalas med alla sina släktingar.

– Amerikanerna kom till Sverige i tisdags, så det här är fjärde inspelningsdagen och vi har ett utbildningstema, säger Christer Åkerlund, som är exekutiv producent för programmet.

Inspelningarna i vårt område fortsätter under lördagen då man bland annat ska besöka Axevalla hed.

– Två av deltagarna, Kyle och Andrew, har anknytning dit. Båda har vuxit upp i Minnesota, inte långt från varandra, utan att för den skull någonsin ha träffats tidigare. Nu visar det sig att de båda har förfäder som gjort militärtjänst på Axevalla hed på 1800-talet, och båda dessa förfäder hette Johannes. Så vi tar med dem dit innan vi fortsätter spela in deras dagar.

Relaterat till artikeln

Programledaren Anders Lundin har under varje avsnitt lektioner med de deltagande från USA.

– I det här programmet tänker jag berätta om de tre nödåren i slutet på 1860-talet, då folk i Sverige faktiskt svalt ihjäl. Det är hemskt att läsa och det är också förklaringen till varför utvandringen tog fart, säger Anders.

Senare på kvällen ska man besöka Olstorps festplats där Björn Rosenström traditionsenligt inviger säsongen och på söndag drar hela sällskapet vidare till nya inspelningsplatser runt om i Sverige. Inspelningarna är beräknade att pågå till och med den 19 juni då den avslutande släktträffen ska hållas.

Återstår att se vem som blir vinnare när programserien börjar sändas i september.

Denna artikel publicerades 16 maj.